Aktier: C20 stoppede sin stærke stime

Det danske aktieindeks stoppede akkurat sine stærke stime fredag. Samlet lukkede indeks med et fald på 0,22 pct. til indeks 530,26.

Arkivfoto: Jens Dresling

Dermed er indekset dog fortsat steget 6,9 pct. i 2013 fra 2012's lukkeniveau i 496,16. I alt er C20 steget 11 ud af 13 handelsdage i det nye år.

Indekset lagde ud med en pæn stigning oven på et sæt positive nøgletal fra Kina, hvor BNP-væksten i fjerde kvartal var på 7,9 pct. mod ventet ifølge Bloomberg 7,8 pct. Samtidig leverede industriproduktionen og detailsalget mindre, positive overraskelser i december.

Dagen igennem ebbede stigningerne dog ud, og kort før kl. fire sendte det amerikanske tillidsindeks fra University of Michigan markedet i rødt, da det skuffede med et fald til 71,3 mod ventet 75,0.

I toppen af C20 lukkede Danske Bank, der fredag præsenterede Danmark for sin nye forretningsmodel, når det kommer til privatkunder. Banken vil via et gennemsigtigt system dele sine kunder alt efter størrelsen af deres engagementer. Det vil blive dyrest for de kunder, der har de mindste engagementer.

Mens internettet florerede med utilfredshed kvitterede aktiemarkedet med en stigning på 1,5 pct. til 109 kr. Danske Bank vil blandt andet introducere såkaldte abonnementer for sine kunder på op til 120 kr. per kvartal. Det sker som led i nye kundeprogrammer, hvor prissætningen og antallet af fordele til kunderne stiger i takt med forretningsomfanget. Banken mener, at det nye program på flere områder adskiller positivt i forhold, hvad eksempelvis konkurrenten Nordea kan tilbyde i sit fordelsprogram.

- Vi mener, at vores program er mere fair, der er flere fordele i det, og derudover prøver vi at lave en prissætning, der afspejler både forretning og risiko, sagde Tonny Thierry Andersen, chef for Danske Banks bankaktiviteter i Danmark, under en pressesammenkomst fredag i København.

I den gode ende af C20 endte også Chr. Hansen Holding, der steg med 1,3 pct. til 193,10 kr. Chr. Hansen leverede onsdag regnskab for første kvartal. Regnskabet viste en bedre margin end ventet, men aktien endte på dagen i en nuludvikling i kurs 187. Torsdag og fredag fik aktien dog medvind, da Handelsbanken hævede sit kursmål og flere analytikere fortalte, at man venter et aktietilbagekøb i år.

Aktierne i A.P. Møller - Mærsk havde ligeledes en god dag fredag, da der var positive nyheder fra flere fronter. Den bedre end ventede økonomiske udvikling i Kina gav støtte, da Maersk Line er ganske afhænge af transporten fra Kina til Europa. Mandag morgen viste Shanghai Shipping Exchanges fragtrateindeks der ud over en stigning på 1,1 pct. for det samlede indeks.

Omtrent samtidig kom det første konkurrentregnskab for Maersk Line. China Shipping Container Lines (CSCL), verdens niendestørste containerrederi, sejlede et pænt overskud hjem i 2012. CSCL forventer et overskud på omkring 520 mio. yuan (467 mio. kr.) og dermed et pænt fremskridt fra 2011, der bød på et underskud på 2,74 mia. yuan (2,47 mia. kr.).

Overskuddet kommer også som en overraskelse for markedet, da der ifølge Bloomberg blandt 12 analytikere i gennemsnit var ventet et underskud på 321 mio. yuan (288 mio. kr.).

- Overskuddet skyldes hovedsagligt en forbedring i tendenserne på shippingmarkedet i 2012, øget efterspørgsel efter containertransport og en gradvis bedring i fragtraterne. Selskabet lykkedes med at gribe mulighederne i disse volatile markeder og korrekt forudsige markedstendenserne, skriver CSCL blandt andet i regnskabet.

A.P. Møller - Mærsks B-aktie steg med 1,1 pct. til 46.400 kr.

Vestas steg 1,6 pct. fredag til 38,74 kr. på trods af, at General Electric i sit regnskab for fjerde kvartal fortalte, at man i 2012 har oplevet en ordrenedgang på ikke mindre end 47 pct., hvilket ses ramme væksten i 2013 hårdt.

I den modsatte ende af C20 faldt Pandora med 1,4 pct. til 135,30 kr., Novo Nordisk med 1,2 pct. til 982,50 kr. og Tryg med 0,6 pct. til 423,60 kr. Sidstnævnte fik natten til fredag sænket sin anbefaling til "undervægt" fra tidligere "neutral" og sit kursmål til 325 kr. fra 340 kr. hos storbanken JPMorgan.

Uden for C20 faldt Gyldendal med 3 pct. til 640 kr. efter udgiveren nedjusterede sine forventninger til 2012. Gyldendal ser nu et overskud før skat på 45 mio. kr. mod tidligere "på niveau" med 2011, der bød på et resultat før skat på 64 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også