Spar penge på upopulære biler

Bilkøb: Der er mange penge at spare, hvis man kender mekanismen på bilmarkedet og køber den rette bil på det rigtige tidspunkt.

Foto: Colourbox

Fakta

Lidt research på internettet kan gøre kan gøre det billigere at være bilejer.

Morgenavisen Jyllands-Posten har afprøvet forskellige søgemaskiner, som gør det væsentligt billigere at finansiere, reparere og forsikre sin bil.

Og ifølge bilisternes interesseorganisation FDM er det bare med at komme i gang foran skærmen derhjemme.

Hvis bilen blot er en kasse med fire hjul, der skal transportere dig fra a til b, er der mulighed for at spare tusinder af kr. på din næste bil.

Der er nemlig stor forskel på, hvor meget en bil falder i pris gennem dens levetid. En ny undersøgelse, som Bilbasen.dk har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten, tegner et tydeligt billede af et værditab, som tager til i styrke, umiddelbart før en bil bliver et år ældre.

»Vi kan se, at de største prisfald sker i enden af en bils årscyklus. Det vil sige, at man som køber med fordel kan vente med at købe den brugte bil, til efter den er fyldt et, to eller tre år og så videre,« siger Jan Lang, markedsanalytiker på Bilbasen.dk.

Sælg før fødselsdag

Omvendt skal man som sælger forsøge at komme af med bilen, inden de sidste par måneder før dens "fødselsdag". Hvis den eksempelvis bliver solgt, når den er 3,5 år gammel i stedet for 3 år og 11 måneder, undgår man det store prisdyk, der åbenbart er, når bilen nærmer sig et nyt leveår.

Undersøgelsen fra Bilbasen.dk er baseret på 170.000 bilhandler gennem professionelle bilhandlere gennem de seneste syv år. Den overordnede tendens er, at bilen taber mest i værdi i de første leveår.

Allerede den første måned ryger der i gennemsnit 4 pct. af prisen, mens bilen er blevet godt 19 pct. mindre værd efter et år. Værditabet fortsætter i de følgende år med mindre og mindre styrke.

Det andet år mister bilejeren i gennemsnit 14,6 pct., det tredje år 10,7 pct., det fjerde år 7,1 pct. og det femte år 6,6 pct.

Køb upopulære biler

Man kan derfor med fordel vente med at købe bilen, til den er fyldt to år, hvor den værste afskrivning er overstået. Disse gennemsnitstal dækker selvfølgelig over store udsving. De største værditab – og dermed den bedste mulighed for at foretage et godt køb – finder man ved at lede efter de mindst populære biler.

»Det handler i bund og grund om at købe de biler, andre ikke vil have – såkaldte nichebiler. I øjeblikket er der stor efterspørgsel efter små, brændstoføkonomiske biler. Hvis man ikke har det store kørselsbehov, kan man derfor gøre en rigtig god handel ved at købe en bil med en stor V6-motor, som måske ikke kører så langt på literen,« siger Jan Lang.

Hvis man omvendt ønsker at minimere værditabet, er der en række tommelfingerregler, man med fordel kan følge.

Fem døre i stedet for tre

»Køb for det første en bil med fem døre i stedet for tre døre. Samtidig skal farven være populær – altså sort eller grå – og bilen skal gerne være en stationcar og ikke en sedan. Samtidig må der gerne ligge en dieselmotor under motorhjelmen. Hvis du vælger rigtigt i alle disse variable, ender du med en meget større efterspørgsel, når bilen skal sælges, og det kan betyde et værditab, som er flere tusinde kr. mindre,« siger Jan Lang.

BRANCHENYT
Læs også