Kort nyt

Pfizer og Pharmacia fusionererUSA To af verdens store medicinalvirksomheder, Pfizer og Pharmacia, fusioner. Det ny selskab, der fortsætter under navnet det nye Pfizer, bliver efter eget udsagn verdens største forskningsbaserede virksomhed.

Pfizer har ifølge nyhedsbureauet Reuters brugt 60 mia. dollars (omkring 450 mia. kr.) på opkøbet af rivalen. Det fusionerede selskab er nu mere end 50 pct. større end den nærmeste konkurrent, britiske GlaxoSmithKline Inc., med hensyn til markedsandel og vil få en enorm indflydelse over for grossistfirmaer og medicinforhandlere. I 2002 havde Pfizer og Pharmacia et overskud på tilsammen 46 mia. dollars (345 mia. kr.) og et fælles forskningsbudget på syv mia. dollars (over 50 mia. kr.). Pfizer venter i en pressemeddelelse, at selskabets medicin vil blive udskrevet mere end en milliard gange årligt. Sammenlægningen betyder, at det nye Pfizer har 14 af verdens mest solgte produkter. Sortimentet dækker sygdomme fra kræft, epilepsi og depression til forhøjet blodtryk. /ritzau/

Fremgang for Nokia

FINLAND Nokia, verdens største producent af mobiltelefoner, fik et overskud på 1,26 mia. euro før skat i årets første kvartal. Det var 13 pct. bedre end samme periode i 2002, væsentligt bedre end hvad analytikere havde forventet, og fik i løbet af i går Nokia-aktien til at hoppe med 7 pct. på børsen i Helsinki. Hoppet var også godt hjulpet af, at Nokia bebuder en stigning i salget af mobiltelefoner i andet kvartal på mellem 4 og 12 pct. i forhold til første kvartal 2002. Overskuddet kom af en nettoomsætning på 6,77 mia. kr. - et fald på 3 pct. i forhold til første kvartal 2002 - og Nokia understreger dermed igen, at den har branchens bedste overskudsgrad.

..

BRANCHENYT
Læs også