Torm-chef: Produkttankmarkedet ser fortsat fornuftigt ud

Markedet for produkttank ser fortsat indbringende ud, vurderer topchef for rederiet Torm, Mikael Skov, efter at rederiet har aflagt et årsregnskab med et overskud på 360 mio. dollar før skat og et driftsresultat, der er det bedste i rederiets historie.

Ganske vist lægger den globale recession en dæmper på efterspørgslen, men samtidig bliver raffinaderierne placeret længere fra forbrugerne, hvilket øger efterspørgslen efter netop den type skibe, som Torm er specialiseret i.

- Det mener vi helt klart er en tendens, der vil fortsætte. Udfordringen er, at der i 2009 kommer mange nye skibe ind, og der er en faldende efterspørgsel. Det er også årsagen til, at vi har et stort spænd i vores forventninger. Jeg tror, at alle udmeldinger for 2009 vil være forbundet med et stort element af usikkerhed, siger Mikael Skov til RB- Børsen med henvisning til, at Torm venter et resultat før skat på 100-140 mio. dollar i 2009. Han tilføjer, at rederiet har afdækket 38 pct. af de resterende indtjeningsdage i 2009, hvilket øger sikkerheden for prognosen.

Torms held er, at raffinaderierne bygges tættere på oliefelterne, men længere fra forbrugsområderne. Det betyder, at råolien skal sejles kortere afstande, mens de raffinerede produkter - som er Torms speciale - skal sejles længere. Samtidig kan rederiet se frem til, at det fra 2010 bliver forbudt at sejle med enkeltskrogede tankskibe, hvilket vil tynde ud i den samlede flåde.

- Der kommer mange nye skibe, men 2009 er sådan set det sidste store år for levering af skibe. Efter 2009 ser det faktisk ganske fornuftigt ud. Fra 2010 vil selve udbuddet af tonnage blive formindsket på grund af udfasningen af enkeltskrogede skibe, forudser direktøren.

Der er ingen tvivl om, at den globale efterspørgsel vil falde på grund af recessionen, men Mikael Skov kan ikke sætte tal på, i hvilket omfang tendensen til at sejle længere med de raffinerede produkter vil kompensere for den faldende efterspørgsel.


..

BRANCHENYT
Læs også