Frygten for det ukendte

Under en fjern istid sad en Neanderthal-familie i en grotte og frøs. For at varme fingrene sad én af dem i tanker og gned to pinde mod hinanden under kappen, da der pludselig gik ild i den gamle skindpels: Ilden var opfundet.

Det skortede ikke på advarsler fra stammens ældste: Nu havde man i millioner af år klaret sig uden ild. Hvad fejlede den gamle metode med at krybe tæt sammen under soveskindene? Ilden var en trussel mod familielivet. Det sodede og svinede. Skovene ville blive brændt af og forsvinde. Dyrene blev skræmt væk. Og desuden brændte man fingrene. Neanderthalernes arbejdstilsyn protesterede rutinemæssigt: Ilden var direkte livsfarlig, og som arbejderbeskyttelse skulle den kapsles forsvarligt ind. Hermed fødtes kakkelovnen. Fremskridtet lader sig ikke standse, og mønstret har været det samme hver gang en ny opfindelse har set dagens lys: Først påpeges de mulige farer og utilsigtede skadevirkninger. Dernæst opfindes alle sikkerhedsforanstaltningerne.

Den 15. sept. 1830 fandt verdens første jernbaneulykke sted, da den britiske politiker William Huskisson kørtes ihjel af George Stephensons lokomotiv "The Rocket" ved åbningen af Manchester-Liverpoolbanen. Ulykken gav stødet til opfindelsen af lokomotivbremsen...

Læs også