Boeings drømmefly skaber nervøsitet

Japanske ANA har aflyst over 800 afgange med Boeings 787 Dreamliner.

Boeing-fabrikkernes stolthed, Dreamliner 787, må foreløbig blive på jorden, mens der skabes klarhed over, hvad der i flere tilfælde har fået flyets avancerede batterier til at overophede. Her er det en Dreamliner fra det japanske All Nippon Airways, som er strandet i Frankfurts lufthavn. De europæiske luftfartsmyndigheder har i lighed med de amerikanske givet flytypen startforbud.  Foto: Arne Dedert/AP

Mens mange flyselskaber offentligt melder ud, at de har tiltro til amerikanske Boeings nye og brændstofbesparende fly, er der internt i nogle selskaber ved at opstå bekymringer og nervøsitet.

Usikkerheden i flyselskaberne skyldes, at luftfartsmyndighederne i USA og Japan endnu ikke er kommet langt i deres arbejde med at fastslå, hvad der har været årsag til brændstoflækager og et eksploderet batteri i flyet af typen 787 tidligere på måneden.

Mens myndighederne fortsat arbejder på at finde frem til årsagen for problemerne, er alle 50 fly fra Boeing blevet beordret til at blive på landjorden. Det skriver den amerikanske avis New York Times.

Mange aflysninger

For det japanske flyselskab All Nippon Airways (ANA), der med 17 fly af typen 787 er den største operatør i verden, har det betydet 459 aflysninger siden den 16. januar. Nu har flyselskabet meldt ud, at det vil aflyse alle afgange med det moderne fly fra den 1. til den 18. februar. Dermed når antallet af aflyste afgange op på 838, skriver det norske erhvervssite e24.no.

Flyproducenten Boeing har brugt 55 milliarder kroner på udviklingen af 787 Dreamliner. Allerede inden flyet blev leveret til flyselskaber rundt om i verden var der store problemer med flyet. Det blev således forsinket flere gange.

Herhjemme har ingen selskaber bestilt den nye 787, men rejsebureauet Star Tour planlægger at flyve turister til De vestindiske Øer i en lejet Dreamliner fra København fra næste vinter.

BRANCHENYT
Læs også