Aktionærforening kritiserer Spar Lolland

Investorerne i Spar Lolland er blevet kørt midt over, lyder det fra Dansk Aktionærforening.

Jyske Bank har gjort en rigtig god handel, der er til gengæld er gået ud over aktionærerne og dem, der har stillet ansvarlig kapital til rådighed for Spar Lolland.

Sådan lyder udmeldingen fra Niels Mengel, der er formand for Dansk Aktionærforening.

"Banken levede dog ikke op til kravene i loven, men det er ikke det samme som at sige, at der ikke var penge og værdier tilbage i banken. Frem til torsdag var banken rent faktisk solvent, men værdierne er så forsvundet i forbindelse med salget til Jyske Bank. Investorerne er blevet kørt midt over," siger han til Jyllands-Posten.

Fredag stod det klart, at Spar Lolland ikke kunne leve op til det såkaldte individuelle solvenskrav, og det endte med, at banken mandag morgen indgiver en konkursbegæring i skifteretten, mens Jyske Bank overtager alle Spar Lollands kunder og simple kreditorer.

Som en konsekvens af konkursen i Spar Lolland mister alle aktionærer og investorer, der har stillet ansvarlig kapital til rådighed, deres penge.

Bestyrelsen under kritik

I en pressemeddelelse fra Spar Lolland skriver ledelsen, at den igennem et stykke tid har forhandlet med bl.a. Jyske Bank for at sikre bankens overlevelse. Sammenholdt med det, at investorerne har mistet deres penge får nu Niels Mengel til at kritisere bankens bestyrelse.

"Det er bestyrelsens opgave at varetage aktionærernes interesser, så bestyrelsen i Spar Lolland har gjort et rigtig dårligt stykke arbejde. Det burde have været muligt for bestyrelsen at have indgået en aftale, der både tilgodeså de ansatte, investorerne og Jyske Bank, da Spar Lolland ikke var insolvent," lyder det fra formanden for Dansk Aktionærforening.

"Hvis bestyrelsen havde lavet en god forhandling, kunne man have solgt de gode dele af banken og så brugt de resterende penge til at betale tilbage til aktionærerne og dem, der har stillet ansvarlig kapital til rådighed."

Forening kan ikke hjælpe

Da Tønder Bank i slutningen af 2012 pludselig gik konkurs, opfordrede Dansk Aktionærforening til, at de investorer, der havde tabt penge i banken, skulle henvende sig til foreningen, fordi der muligvis var penge at hente for aktionærerne i en retssag.

Denne mulighed er ikke umiddelbart tilgængelig i tilfældet med Spar Lolland, da bankens økonomiske problemer har været kendt igennem længere tid.

"Dem, der muligvis kan have noget at komme efter, er dem, der deltog i kapitaltilførslen i 2011. Der kan muligvis være noget i prospektet, der er for rosenrødt, og det kan måske give muligheder for investorerne i Spar Lolland. Men kun måske," siger Niels Mengel.

Opfordring til bankerne

Formanden for Dansk Aktionærforening opfordrer samtidig Jyske Bank og Spar Lolland til at offentliggøre den aftale, der blev indgået imellem bankerne, så hurtigt som muligt.

"Så kan investorerne se, hvorfor der ikke var penge tilbage til dem," siger Niels Mengel, der samtidig håber, at denne form for overtagelser ikke vil gentage sig.

Spar Lolland oplyser i en pressemeddelelse, at den forventer at afholde et orienterede møde torsdag den 31. januar. Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få en kommentar fra Spar Lollands bestyrelsesformand Hans Jacob Petersen.

BRANCHENYT
Læs også