Elmåleren løber løbsk i 125.000 boliger

En varmepumpe kan give store besparelser i elopvarmede boliger.

En varmepumpe kan tage farten af elmåleren i elopvarmede huse, lyder det fra Energitjenesten.

I 125.000 danske boliger med elopvarmning kan ejerne kappe en stor del af elregningen ved at installere en varmepumpe

Rådet kommer fra Energitjenesten, der har beregnet, at udgiften til elopvarmning af et parcelhus på 140 kvadratmeter let kan løbe op i 30.000 kr. om året.

Især en hård vinter får elmåleren til at løbe løbsk.

Varmepumpe hurtigt tjent ind

"Hård frost koster rigtig mange penge for husejere, der fyrer med elvarme, der både er den dyreste, men også den mest miljøbelastende varmekilde. Med 125.000 elopvarmede boliger er problemet ganske stort," fortæller Lea Munkholm, der er fagansvarlig hos Energitjenesten i Aarhus.

Oven i tallet skal lægges tusinder af sommerhuse, der også er elopvarmede.

Om elopvarmning

Antal elvarmekunder (helårshuse): 125.000.

Gennemsnitsforbrug til varme for bolig på 140 m: 14.000 kWh.

Elprisreduktion for elvarmekunder med forbrug over 4.000 kWh: 51 øre (hævet med 37 øre fra årsskiftet).

Effektivitet for varmepumper (luft til luft): 1:3. Man får varme for 3 kWh for hver kWh, der tilføres.

Lea Munkholm opfordrer boligejerne til få installeret en varmepumpe, der kan tjene sig selv ind på mindre end tre år.

"For en investering på blot 20.000 kr. kan man få sat en såkaldt luft til luft varmepumpe op. Den kan i de fleste tilfælde dække halvdelen af varmeforbruget, og så er der pludselig sparet 8.000 kr. om året. Dermed vil varmepumpen være betalt tilbage på to og et halvt år," fortæller hun.

Varmepumpen klarer halvdelen

Løsningen er at bruge varmepumpen til de store rum og lade den eksisterende elvarme klare de mindre – og mindst benyttede – rum, forklarer hun.

"Effekten afhænger lidt af, hvordan boligen er indrettet. Varmepumpen sidder typisk et centralt sted i boligen og blæser så varm luft ud i rummene. Men hviis der i hjemmet er et par store teenagerbørn, som absolut vil have døren til værelset lukket, kommer der selvfølgelig ingen varme ind på værelserne," forklarer Lea Munkholm.

Isoleringen skal være i orden

Hun understreger dog, at varmepumpen kun er en løsning, hvis boligen i forvejen er velisoleret. Ellers bør boligejerne i første omgang bruge pengene på bedre isolering.

"Hvis vinduerne er utætte, og der mangler isolering på loftet, skal man begynde energirenoveringen der. Hvis man begynder med varmepumpen, vil man skulle investere i en dyrere varmepumpe, som vil være overdimensioneret, når man så isolerer efterfølgende. Det vil være spild af penge," forklarer Lea Munkholm.

Den dyre løsning

Hvis man som boligejer helt vil af med elvarmen, kan man også betale sig fra det.

Så skal man investere i en luft til vand varmepumpe, men så skal huset indrettes til centralvarme.

Dermed løber investeringen ifølge Energitjenesten op i cirka 200.000 kr. Men så kan varmeudgiften også nedsættes til næsten en tredjedel - fra 30.000 kr. til 11.500 kr.

Læs også