Dyrere fjernvarme til københavnerne

En af forklaringerne er, at de betalte for lidt for varmen i fjor.

Fjernvarmeprisen blev sat for lavt i 2012, og derfor skal der betales mere i år. Frandsen Finn

9 pct.

Så meget må københavnerne i år betale mere for fjernvarmen sammenlignet med 2012.

Stigningen kan forekomme stor, men en del af forklaringen er, at der faktisk blev betalt for lidt for varmen i fjor.

Det fortæller Jan Kaufmann, som er økonomidirektør for forsyningsselskabet HOFOR, der er en fusion af Københavns Energi og vandselskaberne i kommunerne Albertslund, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, Rødovre, Vallensbæk.

Højere pris hos leverandørerne

"Vi producerer ikke selv varme, men distribuerer varme fra vores leverandører Vattenfall og Dong, og de har fra 2012 til 2013 hævet prisen med 15 pct. 70-80 pct. af vores varmepris bestemmes af den pris, vi skal betale vores leverandører. Derudover har vi udgifter til administration, drift og vedligeholdelse af nettet," forklarer Jan Kaufmann.

"Fjernvarme er et stærkt reguleret området, så leverandørerne kan ikke bare sætte prisen op for at få flere penge i kassen," tilføjer han.

Der blev opkrævet for lidt

Flere faktorer spiller ind på den forhøjede fjernvarmepris. En af dem er, at prisen for det kommende år fastsættes ud fra en forventning om prisniveauet.

"Hvis det så viser sig, at prisen har været sat for lavt, har leverandørerne ret til at hæve prisen året efter, og det er sket denne gang. Det er blevet opkrævet for lidt i 2012," forklarer Jan Kaufmann.

"Desuden spiller forsyningssikringsafgiften ind med et par pct. Dertil kommer inflation og den almindelige udvikling i brændselspriserne," tilføjer Jan Kaufmann.

BRANCHENYT
Læs også