Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danskerne fyrer med sort brænde

Størstedelen af brændesalget i Danmark foregår uden regning.

Foto: Martin Kurt Haglund

Der kommer i mere end én forstand sort røg op af skorstenene fra mange af de 750.000 brændeovne, der findes i Danmark.

Op mod to tredjedele af de enorme mængder træ, der afbrændes i ovnene, er indkøbt sort i de danske skove eller importeret illegalt fra især Tyskland.

Sort handel med brænde har et omfang, som presser legale, momsregistrerede brændehandlere og skovejere ud af markedet, og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) bebuder kontrolaktioner mod den illegale handel.

Skat har netop modtaget en analyse, som giver en indikation af, hvor stort omfang sort brændehandel har. Af analysen, som er udarbejdet af eksperter ved Københavns Universitet, KU, fremgår det, at »tilgængelige statistiske data kun redegør for 33 pct. af det estimerede forbrug« af brænde i Danmark. Ifølge analysen dækker det officielle, registrerede salg af brænde fra skovene kun 15 pct. af danskernes brændeforbrug. Forbrugerundersøgelser udført for Energistyrelsen viser imidlertid, at danskerne reelt køber 40 pct. af deres brænde i skovene.

»Misforholdet mellem de to tal kan vi ikke gøre rede for,« siger seniorkonsulent Kjell Suadicani, KU.

I Dansk Skovforening siger direktør Jan Søndergaard:

»Dette hul i statistikkerne dækker formentlig over brænde, der handles illegalt. Vi er ikke så overraskede over omfanget. Fra vores medlemmer har vi længe hørt, at konkurrencen fra billigt, sort brænde er så hård, at det er særdeles vanskeligt at drive en regulær virksomhed med momsregnskab. Trods stærkt stigende energipriser har prisen på brænde været stort set uændret i 10 år. Det skyldes prispres fra sort brænde,« mener Jan Søndergaard.

Brændehandlerne presses så hårdt af det sorte marked, at deres organisation er begyndt at samarbejde med Skat og anmelde mistanker om illegal handel.

»Vi er i dialog med Skat og giver dem input til indsatsen. Vi presses ikke alene af illegal handel med træ fra danske skove, men også af en omfattende ulovlig import fra Tyskland. Vi kender til store firmaer, der svindler med transporterne. Det er vognmænd, der køber brændsler i Tyskland til den lave tyske moms (7 pct., red.) og videresælger varerne uden moms i Danmark. Vognmændene kalder det returlæs,« fortæller John Andersen, bestyrelsesmedlem i Biobrændselsforeningen.

Tommy Bruus-Jensen, indehaver af firmaet Dansk Brænde, fortæller, at han de seneste to år har mistet halvdelen af sin omsætning på grund af pres fra konkurrenter, der sælger uden moms.

BRANCHENYT
Læs også