Milliard-bet fra Vestjysk Bank

Kriseramte Vestjysk Bank nedjusterer med 375 mio. kr.

Vestjysk Banks hovedkontor i Lemvig. Pressefoto

Vestjysk Bank forventer nu et underskud  i milliardklassen efter ny nedjustering på 375 mio. kr.

Det er den anden store nedjustering på få måneder. Den seneste var i september, men på kun fire måneder har banken fundet yderligere dræn i kassen og forventer nu et kæmpe underskud på 1,15 mia. kr.

Og der er tab over hele linjen, fremgår det af en meddelelse fra banken.

Se listen her:

  • Fortsat svage økonomiske konjunkturer:
  • Forværret indtjeningsevne inden for visse grene af landbrugserhvervet,  specielt mælkeproduktion samt negativ udvikling i bytteforholdet mellem udgifter til foder og afregningspriser. Denne forværring af mange landmænds driftsresultat optræder ofte i sammenhæng med en negativ konsolidering gennem flere år.
  • Ejendomsmarkedet viser fortsat træghed i omsætning af udlejnings- og  boligejendomme. Dele af markedet er næsten fastfrosset, og prisdannelsen er særdeles ugunstig for ejere og långivere.
  • Mange erhvervsejendomme rammes af lange perioder med tomgang i udlejningen.

Vestjysk Bank er altså tungt repræsenteret inden for flere kriseramte områder ikke mindst landbrug og ejendomsmarkedet, og det kræver yderligere afskrivninger.

Yderligere nedskrivninger

"Den beskrevne situation har endvidere foranlediget, at banken har foretaget en mere dybtgående og konservativ fortolkning af Finanstilsynets nye retningslinjer for nedskrivning," skriver banken.

Siden nedjusteringen i september har Vestjysk Bank gennemgået sine engagementer en gang mere og altså fundet behov for yderligere nedskrivninger.

Nedskrivningerne har store konsekvenser for bankens solvens. Den er faldet fra 11,4 til 10 pct. Ifølge banken selv er overdækningen nu kun 350 mio. kr.

Vestjysk Bank forventer et overskud i 2013 på 500 mio. kr. Årsregnskabet offentliggøres den 28. februar.

BRANCHENYT
Læs også