Justitsministeren: Pressenævnet har ikke behov for at give bøder

Pressenævnet har ikke umiddelbart brug for skrappere sanktionsmuligheder, mener Morten Bødskov (S).

Justitsminister, Morten Bødskov (S) Foto: Jens Dresling

Pressenævnet har noget umiddelbart behov for nye og mere markante redskaber til at håndhæve reglerne for god presseskik, mener justitsminister Morten Bødskov (S). 

Onsdag svarede justistsministeren i Folketingets spørgetid på spørgsmål fra Liberal Alliances Merete Riisager, der ønskede ministerens kommentar til det aktuelle EU-forslag om en fælles medieetiske standarder i Europa. Det skriver Danske Medier.  

Et udvalg under EU foreslår i den aktuelle rapport, at der laves fælleseuropæiske krav om uafhængige nationale pressenævn, der kontrolleres af EU. Nævnene bør have sanktionsmuligheder i form af bl.a. bødestraf og "fratagelse af journalistisk status". Forslaget har vakt stor kritik fra bl.a. den internationale avisudgiver organisation ENPA og Dansk Journalistforbund. 

Ministeren fremhævede i sit svar, at mere markante sanktionsmuligheder ligger langt fra den danske medietradition, og at Pressenævnet ikke bør kunne straffe for eksempel ved uddeling af bøder. Det bør forbeholdes domstolene, sagde ministeren med henvisning til grundlovens ytringsfrihedsbestemmelser.

Ministeren ønskede dog ikke at kommentere direkte på EU-rapporten, som han ikke har set. Men han mener ikke, at der umiddelbart er behov for at ændre ved det danske system med et uafhængigt Pressenævn.

"Vi skal naturligvis selv overveje, om Pressenævnet har de værktøjer, der er nødvendige, og her synes jeg, at vi må rose mediernes vilje til at føre en åben og ærlig dialog og til at kaste et selvkritisk blik på branchen," citerer Danske Medier justitsministeren. 

JHT

BRANCHENYT
Læs også