Snyd ikke dig selv for skattefradrag

Du må selv til lommeregneren, hvis du vil vide om du står til skattesmæk eller skattegevinst.

1. februar har tidligere været den første dag, man som skatteyder kunne indberette supplerende oplysninger til sin selvangivelse.

Men i år har Skat ændret betingelserne, så oplysninger om eksempelvis befordringsfradrag først kan indberettes, når årsopgørelsen er klar 4. marts.

Skats tidsplan

1. januar - 4. marts 2013: Der indsamles oplysninger fra arbejdsgiver og pengeinstitutter.

4. marts: Årsopgørelsen er klar og kan ses i TastSelv. Fra denne dato kan der tilføjes og ændres i årsopgørelsen.

27. marts: Overskydende skat op til 100.000 kr. sættes ind på borgernes Nemkonto 27. marts 2013. Beløb under 100 kr. overføres dog til næste år.

1. - 23. april: Årsopgørelsen sendes ud på papir til de borgere, der ikke har været i TastSelv for at se deres årsopgørelse - eller som har valgt at få den på papir.

Kilde: Skat

"Hvis man ønsker et overblik over, om man har betalt for meget eller for lidt i skat i 2012, skal man selv beregne skatten," forklarer Peter Nielsen, der er skatte- og erhvervspolitisk konsulent hos FSR – danske revisorer.

Man skal selv finde oplysningerne

For et år siden skulle 1,2 mio. danskere betale restskat, mens 2,8 mio. skatteydere skulle have penge tilbage.

"Hvis man har mod på det, kan man dog godt allerede i dag via Skats hjemmeside finde mulighed for at beregne sin skat for 2012. Men det forudsætter, at man selv kan finde de oplysninger, der skal bruges," tilføjer Peter Nielsen.

Han understreger, at det i år er særligt vigtigt, at man som skatteyder kontrollerer sin årsopgørelse, så snart den er tilgængelig på Skats hjemmeside fra 4. marts. Årsopgørelsen vil nemlig ikke indeholde de såkaldte supplerende oplysninger om bl.a. befordringsfradrag og rejseudgifter.

Tjek årsopgørelsen

"Skat har i år ændret forløbet, at man i perioden frem til 4. marts indsamlet og behandler oplysninger fra arbejdsgivere og pengeinstitutter. Derfor skal man i år selv huske at indberette de supplerende oplysninger.

Tidligere var det muligt at foretage supplerende indberetninger allerede nu, og det er vores fornemmelse, at mange har brugt muligheden for at få oplysningerne på plads i god tid. Men det er altså ikke længere muligt. Derfor skal man være ekstra opmærksom på at få tjekket og udfyldt årsopgørelsen, når den kommer til marts," forklarer Peter Nielsen.

Pas på renten

Hvis der skal betales efterskat, skal man være opmærksom på, at Skat for et år siden ændrede reglerne, så der allerede fra 1. januar skal betales rente af en eventuel restskat.

Derfor kan der være penge at spare ved hurtigt at få opdateret sin årsopgørelse.

"Fra 1. januar frem til juni løber der 2,7 pct. i rente på eventuel restskat. Efter 1. juli skal man i stedet betale et procenttillæg på 4,7 pct. Så vil man spare lidt penge, kan det godt betale sig, at man hurtigt retter årsopgørelsen, så man kan betale en eventuel restskat og slippe for yderligere renter," råder Peter Nielsen.

Han understreger dog, at der for langt de fleste vil være tale om små beløb.

"I 2011 var den gennemsnitlige restskat på 6.500 kr. Med 2,7 pct. i rente løber det op i knap 15 kr. om måneden. Så den gennemsnitlige dansker skal ikke gå i panik, hvis han eller hun ikke får rettet årsopgørelen fra dag 1," tilføjer Peter Nielsen.

Restskat Cirkarente ved at betale restskat i marts 2013 - Kilde: FSR - danske revisorer

1.000 kr.

5 kr.

5.000 kr.

20-25 kr.

15.000 kr.

70-80 kr.

Læs også