Bøn fra mæglere: Sæt nu lejligheden til salg

Boligmarkedet er i ond spiral. Udbuddet af ejerlejligheder i København er det laveste i ni år.

Der er for få ejerlejligheder til salg, og det kan ødelægge et spirende opsving på boligmarkedet, frygter ejendomsmæglerne.

"En forstoppelse."

Sådan beskriver kommunikationschef i EDC, Jan Nordmann, situationen på ejerlejlighedsmarkedet.

Netop ejerlejlighederne er vigtige for det samlede boligmarked. For når temperaturen skifter på boligmarkedet, mærkes det altid først på ejerlejlighederne. Men der sker alt for lidt, og i København og Aarhus efterlyser ejendomsmæglerne nu lejligheder til salg.

Skrøbeligt marked

Der er omkring 2.500 lejligheder til salg i de fem største byer. Og i København er udbuddet det laveste i de ni år, man har lavet udbudsstatistik. Det er alvorligt for det i forvejen skrøbelige boligmarked.

Godt og skidt nyt

Godt nyt:

Der bliver solgt flere ejerlejligheder i Danmark ikke mindst i København og Aarhus.

Priserne er steget ganske svagt, og det er blevet hurtigere at sælge.

Skidt nyt:

Der er mangel på lejligheder til salg i København og Aarhus.

Udbuddet bliver tilsyneladende ved med at falde.

"Der er en reel risiko for, at det lave udbud kan bremse den ellers positive udvikling på markedet, fordi køberne går forgæves, hvis drømmelejligheden er solgt eller slet ikke er til salg. De stigende priser kan også få nogle købere til at trække sig, fordi de fortsat er meget prisfølsomme," siger relationschef i Home, Mads Ellegaard, til epn.dk.

Vil have sælgere i tale

Han opfordrer boligsælgerne til at komme frem i lyset. Samme opfordring kommer fra EDC og Nybolig.

"Vi forsøger at få eventuelle sælgere i tale. København får ca. 1.000 nye indbyggere hver måned, så der er købere, det er der ingen tvivl om," siger Jan Nordmann.

EDC har for epn.dk gjort op, hvordan udviklingen ser ud. Sammenligner man beholdningen af lejligheder til salg, er antallet næsten halveret på et år i København, der er det suverænt vigtigste og største marked herhjemme. I 4. kvartal 2012 havde mæglerne 1.240 lejligheder på lager i København, året forinden var der 2.298 i samme kvartal. Samme tendens ses i Aarhus, der er landets næst vigtigste ejerlejlighedsmarked.

Tilgangen af lejligheder fortsætter på et meget lavt niveau. Kun knap 1.000 lejligheder blev sat til salg i 4. kvartal. Til sammenligning fortsætter antallet af afgange på et niveau pænt over 1.000. I 4. kvartal var der 1.173 afgange af lejligheder i København. Antallet dækker delvist over salg, delvist over at folk trækker deres lejligheder væk fra salgslisten.

Ikke spekulationsobjekt

"Der er alt for mange, der trækker sig for hurtigt. Vi hører ofte, at folk venter på, at priserne stiger. Det at der er så få, holder i sig selv prisen lidt oppe. Men det er ikke vejen frem. Har man brug for en ny bolig, skal man handle og lade være med at gøre sin bolig til et spekulationsobjekt, mener Jan Nordmann.

Der er flere forklaringer på tilbageholdenheden blandt sælgerne, mener ejendomsmæglerne.

  • En del sælgere har de seneste år trukket lejligheden tilbage fra markedet, fordi de ikke kunne finde en køber eller få den ønskede pris.
  • Andre har holdt igen med at flytte trods et reelt behov for en anden bolig.
  • Mange finder ud af, at det på grund af den lave rente er billigere at eje end leje og bliver boende.
  • Frygten for arbejdsløshed skræmmer folk fra at sælge.

Specielt det sidste spiller en større og større rolle, mener pressechef i Nybolig, Jesper Elle.

"Vi fornemmer, at markedet er meget drevet af psykologi. I den forbindelse spiller frygten for arbejdsløshed en større og større rolle," siger Jesper Elle.

BRANCHENYT
Læs også