Aktier: Højt humør og rekorder slutter ugen

Der var fest, farter og rekorder på aktiemarkederne rundt omkring. Efter en buket gode nøgletal fra USA kom der saft og kraft i stigningerne.

Ny kursrekord i Novo Nordisk Arkivfoto

C20-indekset - både det gamle Novo overvægtede og det cappede - lukkede højere og begge i rekorder. C20 lukkede i 547,66 - 2,2 pct. højere og C20CAP lukkede 1,8 pct. højere i 564,1.

Den største kursbevægelse fandt sted uden for C20 i Vestjysk Bank, der fik gevaldige kurstæsk for at have opdaget og rapporteret, at lånebogens kvalitet med en jysk underdrivelse "lader noget tilbage at ønske".

Blandt C20-aktierne var der kursrekorder i Novo Nordisk og det tidligere søsterselskab Novozymes.

Novo Nordisk, der torsdag faldt 1 pct. trods et rekordstort og overraskende pænt overskud i kvartalsregnskabet, kom fredag, efter at analytikerne havde tygget på regnskabet og på ryggen af positive medieskriverier, i rekordhumør. Aktien steg fredag mere end 3 pct. til 1041 kr. Det var 20 kr. højere end den tidligere kursrekord for aktien.

Analytikerne rykkede også ved medicinalaktiens kursmål. Danske Bank opjusterede sit kursmål af Novo til 1255 fra 1115 kr. Det er det næsthøjeste kursmål blandt de analytikere, der følger aktien. Det højeste er 1260 kr. hos Goldman Sachs. JPMorgan løfter det til 980 fra 850 kr., og Kepler løfter det til 1100 kr. fra 930 kr.

Børsen skrev om regnskabet, at det ikke er urealistisk med en toplinje på 200 mia. kr. i 2020 for Novo. Det ville kræve en gennemsnitlig vækst på 12,5 pct. i salget, målt i danske kroner. Berlingske Business satte fokus på, at USA er nøglen til fortsat supervækst for Bagsværd-selskabet. En snarlig godkendelse af Tresiba i USA og succes med Victoza til fedmebehandling ville skæppe godt i kassen.

Novozymes steg uden nyheder til 186,00 - ligeledes mere end 3 pct. højere end torsdag. Den tidligere kursrekord for aktien blev dermed slået med 5,5 kr.

Vestas, der lyste mat i torsdagens aktiemarked i bunden af C20, endte fredag i C20-toppen. Aktien steg 3,7 pct. til 34,39 kr. - det var dog under halvdelen af kursfaldet på mere end 8 pct. torsdag.

Carlsberg havde fredag fundet en pose millioner frem og vil bygge et nyt bryggeri i Burma/Myanmar. Carlsberg bliver dermed det første danske selskab i landet, der for nylig er begyndt at lukke sig op til landet. 275 mio. kr. hiver det danske bryggeri op af lommen for at hælde dem i et joint venture med lokale Myanmar Golden Star. Danskerne får 51 pct. joint venturet. Bryggeri skal stå klar senest i løbet af 2014 for at få en lokal produktion op at køre, men indtil da vil Carlsberg også sælge importeret øl i landet. Carlsberg-aktien steg 1,6 pct. til 597,50 kr.

Uden for indekset var der liv og glade dage med nogle hop og et par stor fald.

ALK-Abelló steg markant. Der var godt nyt fra selskabets amerikanske partner Merck, der allerede nu har indsendt registreringsansøgning for den tabletbaserede græsallergivaccine Grazax i USA. Administrerende direktør Jens Bager fra ALK pegede på, at selskabet havde varslet en registreringsansøgning i første halvår.

- Vi har en mulighed for at få en godkendelse tidligere, end det ellers ville være sket. Så når markedet tager positivt i mod det, er det nok også, fordi det sker så tidligt, som det gør, vurderer Jens Bager over for Ritzau Finans.

Hos Jyske Bank er analytiker Frank Hørning Andersen dog forundret over kursstigningen i ALK. Aktien lukkede 6 pct. højere i 441 kr.

- Det virker lidt voldsomt. Investorerne må have været nervøse for, om det blev til noget med Grazax i USA. Det, tror jeg, skal ses i lyset af historikken. De første studier med Grazax i Nordamerika nåede ikke i mål, og hele vejen mod registreringsansøgningen har været lidt snoet, så jeg tror det handler om, at investorerne ånder lettet op.

Vestjysk Bank fik en afklapsning og "kontant afregning ved kasse 1" for nye nedskrivninger på 450 mio. kr., hvilket sender underskuddet på den forkerte side af 1 mia. kr. - helt nøjagtigt op på 1150 mio. kr. før skat for 2012.

Det kostede små 20 pct. på aktiekursen, som nu er nede i sit laveste niveau nogensinde - 9,15 kr.

Bundrekord satte også Brøndby-aktien. Aktien danser videre i sin dødedans fredag med et fald på 16,2 pct. til bundrekorden 8,25 kr. Nu passer kursen til placeringen i superligaen. Aktien dansede dog ved handelens start rundt på 7 kr. Sent torsdag meldte klubben på den københavnske vestegn ud, at klubben ikke har udbetalt januarløn til spillere og medarbejdere. Der er fortsat endnu ikke enighed med Spillerforeningen om de mange millioner, der skyldes i den såkaldte feriepengesag. Dermed er der tiltagende usikkerhed omkring den pressede fodboldklub, der balancerer på kanten af en konkursbegæring.

BRANCHENYT
Læs også