Vi går glip af milliarder

Danskerne snød sig selv for flere milliarder kroner i 2012.

Danskerne sparer op som aldrig før. Foto: JP

Danskerne sparer op som aldrig før. I det forgangne år øgede danske bankkunder deres bankopsparinger til 829 milliarder kroner, hvilket er den højeste private opsparing i Danmark nogensinde.

Det sikre valg med at spare op i banken betyder imidlertid, at danskerne snyder sig selv for milliarder af kroner.

Ifølge tal fra Nykredit kunne danskerne have tjent næsten 7 milliarder kroner ekstra i 2012 ved at placere en del af deres opsparing på en højrentekonto eller i værdipapirer.

Det er cirka 1.200 kroner, hver eneste dansker i gennemsnit går glip af.

Flyverskjul

"Danskerne er gået i privatøkonomisk flyverskjul," siger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen, til epn.dk.

"Vi er usikre på, hvad fremtiden bringer, og derfor vælger vi hovedkuls at kaste vores penge ind på vores bankkonto. Der er ikke noget galt i at spare op i banken, men problemet er, at vi mister købekraft. Og jo flere penge, folk har stående, jo værre er det," forklarer han.

Købekraften af opsparingen udhules, fordi prisstigningerne i samfundet er højere end den rente efter skat, man kan få.

Den samme risiko

Renten på en højrentekonto, hvor man typisk binder pengene i 1-3 år, er højere end på en almindelig lønkonto, men det betyder ikke, at også risikoen for at tabe penge er højere.

Indskydere er garanteret op til 750.000 kr. i et pengeinstitut, uanset om pengene står på en lavrente- eller højrentekonti.

"Den eneste forskel er, at man på højrentekonti binder sine penge for en længere periode," siger Johan Juul-Jensen og peger på netop bindingsperioden som det, der afskrækker mange.

"Når folk hører, at de binder deres penge i en periode, frygter de, at de ikke kan få udbetalt deres penge straks, hvis det brænder på. Det kan man dog sagtens. Det koster bare et mindre gebyr."

Sparemanien fortsætter

Det er ikke kun højrentekonti, der bliver fravalgt af danskerne. Ser man på indekset over de tyve mest omsatte aktier i Danmark, steg det danske aktiemarked i det forgangne år med mere end 27 procent. Alligevel satte private ikke deres penge i aktier, men blev ved med at spare op i banken.

Den tendens venter Nykredit vil fortsætte.

"Ingen forventer, at aktiemarkedet vil give et afkast på 27 procent hvert år. Men vi er så småt ved at være ovre finanskrisen, aktiemarkedet viser tydelig fremgang, og alligevel sparer danskerne op i banken, fordi krisebevidstheden stadig ligger i baghovedet."

"Jeg vil være meget overrasket, hvis tendensen vender i 2013," siger Johan Juul-Jensen.

BRANCHENYT
Læs også