Obama: Vi må nedbringe vores underskud

Den amerikanske præsident fortsætter med at blande sig i debatten om fremtiden for USA’s gæld.

Den amerikanske præsident Barack Obama.  Foto: Carolyn Kaster/AP

Dermed  signalerer Barack Obama også vigtigheden af, at de amerikanske politikere i landets kongres’ to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus, finder fælles fodslag om USA’s fremtidige budget, der på en bæredygtig måde kan nedbringe landets hastigt voksende gæld.

Ifølge Barack Obama hersker der ingen tvivl om, at USA har behov for nye indtægter samtidig med, at der skal lukkes skatte-smuthuller og skæres på de offentlige udgifter, således, at det det nationale underskud kan nedbringes. Det var et af budskaberne, da præsidenten natten til mandag lod sig interviewe af den amerikanske tv-station CBS.

- Der er ingen tvivl om, at vi har brug for ekstra indtægter, kombineret med smarte udgiftsnedskæringer for at nedbringe vores underskud. Jeg ser ingen grund til, at vi ikke kan have en virkelig stærk vækst i 2013, sagde Barack Obama i et interviewet ifølge Bloomberg News.

Dystre udsigter

To uafhængige rapporter viste i sidste uge bekymrende tegn for den amerikanske økonomi. Landets bruttonationalprodukt viste i fjerde kvartal en svag udvikling, da det blev til en annualiseret tilbagegang på 0,1 pct., hvilket var den værste udvikling siden andet kvartal i 2009. Derudover steg arbejdsløsheden uden for landbruget til 7,9 pct. i januar fra 7,8 pct. i december.

- Det største problem er, at forsvarsudgifterne blev skåret 22 pct. (i fjerde kvartal red.), hvilket var det største fald i 40 år. Vi kan ikke i Washington blive ved med at drive landet, som om vi er i en krise, for så bliver forbrugerne bange, og virksomhederne bliver bekymrede. Vi har ikke råd til at påføre os de her selvskabte problemer. Vi må ikke lade politikernes manglende samarbejdsevne i Washingtons (Washington dysfunction red.) komme i vejen, lød det fra Barack Obama og gav således en klar opfordring til at politikerne bør samarbejde på tværs af parti-linjer i kongressen to kamre.

Måneder tilbage

Den amerikanske gæld ramte lige omkring årsskiftet det nuværende fastsatte gældsloft på omkring 16.400 mia. dollar (91.860 mia. kr.), og er lige ifølge flere opgørelser nu på omkring 103 pct. af landets bruttonationalprodukt.

De amerikanske politikere har derfor besluttet, at udskyde gældsloftet frem til den 19. maj, og planen er, at der inden da, skal findes en fælles bæredygtig måde, hvorpå gælden kan udvikle sig på fremadrettet.

Læs også