Vi låner mere til forbrug

Detailhandlen lokker danskerne til at optage dyre lån.

Danskerne har fået mere appetit på at købe på kredit med købe- og kontokort. Foto: Christian Klindt Sølbeck

De danske forbrugere betaler i stigende grad deres forbrug ved at låne. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerkreditten, altså lån uden om banker og realkreditinstitutter, steg med 3,3 procent fra tredje til fjerde kvartal 2012.

Det svarer til en forbrugsgæld på 7.550 kr. pr. husstand.

Danskerne har især fået mere appetit på at købe på kredit med købe- og kontokort. Det er den slags lån, hvor man eksempelvis har tilknyttet et kort fra et stormagasin. Ud af den samlede stigning i forbrugerkreditten på 617 mio. kr. i fjerde kvartal kan 489 mio. kr. tilskrives købe- og kontokort.

"Detailhandlen er blevet mere aggressiv i sit udbud af købe- og kontokort. Jeg tror, det er derfor, danskerne tager kortene til sig," siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, til epn.dk.

Faldgruber

Lone Kjærgaard mener ikke, at tendensen er faretruende. Men der kan være faldgruber forbundet med at finansiere dele af sit forbrug gennem købe- og kontokort.

"Vi kan se i statistikkerne, at flere danskere siger, de har pengeproblemer. Det, man kan frygte, er, at forbrugerne ikke sætter sig ordentligt ind i de renter og betingelser, der følger med købe- og kontokortene," siger Lone Kjærgaard.

"Konsekvensen er, at folk risikerer at få kredit, som de kunne have fået til lavere omkostninger gennem deres bank eller realkreditinstitut."

Julen er en dyr tid

Hos BRFkredit mener man, at stigningen i forbrugerkreditten skal tilskrives julen.

"Det kan være en måde, hvor man får klaret sig gennem en hård periode. Med julen medfølger trods alt en del ekstra udgifter," siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit, til epn.dk.

"Generelt synes jeg, at danskerne er fokuserede på at konsolidere sig. De sparer meget og er bevidste om, hvad de betaler for."

Hold dig til banken

Lone Kjærgaard mener, at forbrugerne skal tænke sig grundigt om, inden de kaster sig over detailhandlens lånemuligheder.

"Som tommelfingerregel vil jeg sige, at man skal holde sig til realkreditinstitutterne og banken. Hvis banken vurderer, man ikke bør købe på kredit, skal man lade være."

Sammenlignet med fjerde kvartal i 2011 er de samlede forbrugerkreditter steget med 4,7 pct.

Læs også