Obligationer: Vendte rundt til rentefald

Det danske obligationsmarked begyndte med rentestigninger, men i løbet af dagen tiltog fald på de europæiske aktiebørser.

Danske Bank vurderer, at presset på kronen er aftaget. Arkivfoto: Thomas Borberg

Det fik investorer til at søge i sikkerhed i eksempelvis danske og tyske statsobligationer. Til gengæld var der rentestigninger i Italien og Spanien.

Renten på den 10-årige danske statsobligation lå ved børslukketid i 1,73 pct., hvilket var 3 basispoint lavere end fredag. I løbet af mandag formiddag var renten ellers oppe at runde knap 1,82 pct., før rentefaldet satte ind. De danske obligationer reagerede behersket på offentliggørelsen af et fald i Danmarks valutareserve i januar på 6,1 mia. kr. til 495,6 mia. kr.

Nationalbanken hævede 24. januar udlånsrenten og indskudsbevisrenten med 0,1 procentpoint, og hos Danske Bank vurderer økonom Jens Nærvig Pedersen, at støtteopkøbene og rentestigningen ser ud til, indtil videre, at have lettet presset på kronen. Hvis kronen kommer under pres igen, kan nye tiltag imidlertid blive nødvendige.

- Vi vurderer dog ikke, at en ny renteforhøjelse er nært forestående, da vi venter et vist fald i europæiske pengemarkedsrenter. Det danske rentemarked priser 3-4 selvstændige danske renteforhøjelser i løbet af 2013. Det er efter vores vurdering lige i overkanten. Men der er ingen tvivl om, at rentepilen peger opad i Danmark, vurderer Jens Nærvig Pedersen.

De spanske renter steg efter beskyldninger mod den spanske premierminister, Mariano Rajoy, om, at han eller andre ledere i hans parti, Partido Popular, i årevis skulle have modtaget ulovlige pengebeløb. Den 10-årige spanske rente steg 22 basispoint til 5,39 pct., hvilket er det højeste niveau siden medio december 2012. Den tilsvarende italienske steg 13 basispoint til 4,45 pct. forud for parlamentsvalget i Italien senere på måneden.

Læs også