Flugten fra F1-lånet fortsætter

Boligejerne forlænger løbetiden på deres lån, men forlader ikke afdragsfriheden.

Refinansieringerne ruller videre, og efterhånden tegner der sig et mønster.

Flugten fra F1-lånet fortsætter, og boligejerne styrer i stigende grad efter rentesikkerhed i flere år.

24 pct. af de boligejere, der skal refinansiere deres flekslån nu, har valgt at forlænge løbetiden. Og langt de fleste af dem har valgt at forlade F1-lånet. Det er resultatet af den refinansiering, som Realkredit Danmark, RD, foretager i øjeblikket.

RD refinansierer flekslån fra 4. til 15 marts, og fristen for at lave et profilskifte er netop udløbet. Tallene viser, at lån for 18,3 mia. kr. har fået en længere løbetid. Og det er 24 pct. af det samlede refinansieringsomfang på 75 mia. kr.

Væk fra F1

Bevægelsen er primært sket ved et skifte væk fra F1-lån. Ud af de 18,3 mia. kr., der netto er flyttet ud af kurven, kan 16,6 mia. kr. alene henføres til F1-lånet. De boligejere, der har vendt ryggen til F1, har primært kastet deres kærlighed på F3-lånet. Det har 60 pct af låntagerne valgt, mens 34 pct. har valgt F5-lån. Resten har valgt andre varianter af flekslånene - eksempelvis F2, F4, F6 etc.

"Tendensen skal næppe tolkes som om, at danskerne nu grundlæggende har ændret karakter og risikoprofil. I stedet skal adfærdsændringen nok mere forklares ved, at renterne er så ekstremt lave, at en forsikring mod stigende renter kan tegnes særdeles billigt i øjeblikket, siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, til epn.dk.

I Realkredit Danmark glæder man sig over udviklingen, men undrer sig over, at der ikke også er en tilsvarende flugt fra afdragsfrihed. Der er kun flyttet for ca. 30 mio. kr.

Afdragsfrihed populært

"Vi kan nok engang konstatere, at danskerne er glade for deres afdragsfrie lån, selv om det aktuelle lavrentemiljø ellers er en oplagt mulighed for at få sat turbo på afdragsbetalingerne, samt at bidragssatserne på afdragsfrihed er blevet sat op igennem 2012. Det har tidligere været nævnt, at kurven er knækket for de afdragsfrie lån, men det kan vi altså ikke se," siger Christian Hilligsøe Heinig.

I Nordea Kredit ser man samme tendens. Her har 11-12 pct. af boligejerne, som skal have ny rente på deres rentetilpasningslån, til april, valgt at forlænge løbetiden. Ved den seneste auktion var det ca. 14 pct. Faldet er der dog en logisk forklaring på, mener boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

"Når antallet er lidt lavere nu end i december, tror jeg, det skyldes, at vi kun har haft april-auktioner i to år. De boligejere, som skal have ny rente til april, har derfor næsten lige optaget eller flyttet deres lån til denne termin, og der er nok flere, som i den forbindelse har gjort sig nogle overvejelser om antallet af år mellem deres rentetilpasning i de seneste år. Det er igen F3-lånet, som er mest populært, - dernæst F5-lånet," siger Lise Nytoft Bergmann.

Mange vælger længere løbetid

Sådan valgte

flekslånerne:

Profilskifter

i mia. kr.

Længere løbetid 19,5
Kortere løbetid 1,2
Netto: Længere løbetid 18,3
Netto: Væk fra F1 16,6


Kilde: Realkredit Danmark

Læs også