Frosset boligmarked koster job

Det er ikke kun ejendomsmæglerne, som mister arbejdet.

Arkivfoto: Jan Dagø

Når det regner på ejendomsmægleren, drypper det på den lokale tømrermester, maler og møbelhandler.

For to ud af tre boligkøbere bruger i gennemsnit 151.000 kr. på at sætte den nye bolig i stand og yderligere 26.000 kr. på indkøb af møbler, gardiner, hårde hvidevarer osv.

Det viser en analyse - foretaget af EDC - af flere end 700 bolighandler fra 2012.

Misset milliardomsætning

Med 50.000 bolighandler om året i Danmark betyder det, at de nyslåede boligejere hvert år skaber en omsætning på 6,8 mia. kr. hos håndværkere, byggemarkeder, møbelforretninger og andre forretningsdrivende.

Men hvis boligmarkedet havde været på et "normalt niveau", ville der ifølge EDC blive omsat for 3 mia. kr. mere, end tilfældet er.

Og derfor ville flere bolighandler kunne sikre flere arbejdspladser.

Arbejdspladser og boligpakke

"Omsætningen i forlængelse af en ejendomshandel er bredt fordelt og skaber arbejde og indtægter hos både håndværkere og forhandlere af byggematerialer og produkter til boligindretning," siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann og understreger, at den største del af omsætningen i forbindelse med en bolighandel foregår lokalt.

Nordmann opfordrer i samme åndedrag de folkevalgte til at sætte blus under boligmarkedet.

"Man kan med god grund argumentere for stabiliserende effekter, der kan stimulere boligsalget i krisetider. Det kunne have været den boligpakke, som alle på Christiansborg var enige om umiddelbart før valget i september 2011," siger Jan Nordmann.'

Læs også