Corydons venner kommer fra den anden side

Finansminister Bjarne Corydon (S) får langt mere ros fra erhvervslivet og industrien end fra de traditionelle venner i fagbevægelsen.

Finansminister Bjarne Corydon (S), th, og direktør for DI, Karsten Dybvad. Foto: Gorm Olesen

Det skriver Politiken fredag. I en kronik i avisen slår finansministeren fast, at den konkurrenceevnepakke, som regeringen er ved at skrue sammen, vil have entydigt fokus på at forbedre erhvervslivets vilkår.

»Vi skal overbevise industrivirksomhederne om, at de får mere ud af at have deres fabrik i Herning end i Hamburg. De skal genvinde tilliden til fremtiden, så de igen begynder at investere og ikke mindst ansætte«, skriver Corydon i Politikens kronik.

Bifald på forhånd

Selv om det stadig er uvist, hvad pakken konkret vil indeholde, klapper DI's direktør Karsten Dybvad i hænderne over regeringens fokus på virksomhederne.

»Det er rigtig godt, at finansministeren så klart og tydeligt siger, at nu skal der rettes fokus på de private virksomheder og en styrket konkurrenceevne. Og skabes grundlag for varige arbejdspladser. Det kan jeg kun kvittere positivt for«, siger Karsten Dybvad til Politiken.

I de seneste uger har debatten svirret om, hvorvidt regeringen pønsede på en 'jobskabelsespakke' med vægt på arbejdspladser her og nu eller en 'konkurrenceevnepakke' med mere generelle lempelser af erhvervslivets vilkår.

En streg i sandet

Karsten Dybvad ser det som »rigtig positivt, at alle begynder at tale konkurrenceevne og skabelse af arbejdspladser i de private virksomheder«, og roser regeringen for at trække en streg i sandet.

»Når der er nogle, der synes, at der er forskel på en 'jobskabelsespakke' og en 'konkurrenceevnepakke', må det være, fordi de med en jobskabelsespakke ikke mener, at det skal være permanente, varige job. Og at det skulle være vigtigere at få nogle hurtige job, som måske ebber ud igen, fordi de udelukkende kommer gennem stimulanser fra den offentlige sektor. Men det er ikke holdbart i længden«, siger Karsten Dybvad til Politiken.

Logisk - på sigt

Selv har DI blandt andet peget på erhvervsskattelettelser og nedsættelse af en række energiafgifter som industriens foretrukne komponenter i en kommende konkurrenceevnepakke.

Men i fagbevægelsen er et ensidigt fokus på konkurrenceevnen ikke just den foretrukne medicin i en tid, hvor mange medlemmer står uden arbejde på kanten af dagpengesystemet. Forbundsformand Max Meyer fra Blik & Rør siger til Politiken:

»Jeg kan godt se logikken i det på langt sigt. Men jeg kan ikke se logikken i det lige nu, hvor vi som organisation mister medlemmer dag for dag, der ryger ud af dagpengesystemet. Vi har brug for direkte initiativer, der giver arbejdspladser i morgen«.

Læs også