Australsk økonomi bremser op

Centralbankens syn på landets økonomi er forværret.

Foto: Colourbox

Den australske centralbank, Reserve Bank of Australia, måtte fredag morgen fortælle, at dens syn på fremtiden for den australske økonomi er blevet forværret.

Den australske økonomi, som blandt andet er afhængig af udlandets, især Kinas, appetit på råstoffer, ventes ikke at vokse så hurtigt, som først antaget, lyder det fra centralbanken.

- Vi forudser nu, at økonomien vil vokse langsommere end den gennemsnitlige historiske vækst, og at økonomien derfor vokser 2,5 pct. i 2013, mens at inflationen ses lande på 3 pct. i finansåret, som slutter i juni i år, vurderer Reserve Bank of Australia fredag morgen.

Ikke meget lys

Den australske centralbanks vækstskøn fra november lå på 2,75 pct., mens inflationen dengang blev vurderet til at lande på 3,25 pct.

- De svage udsigter for de kommende år skyldes en række faktorer. Mineinvesteringer forventes at toppe, både den kontraktive finanspolitik (fiscal consolidation red.) og den høje australske valuta vil holde væksten nede, mens der heller ikke er nogle tegn på at resten af økonomien, altså uden for mineindustrien vil forbedre sig på kort sigt, lyder det fra Reserve Bank of Australia fredag morgen.

Den australske dollar har i de seneste to år kostet 1,03 amerikanske dollar, mens den kunne fås for 0,76 amerikanske dollar i årtiet forinden, hvilket vidner om en markant styrkelse af den australske valuta i de forgangne to år.

Og dog

Så sent som tirsdag i denne uge valgte den australske centralbank, at fastholde sin ledende rente på 3,0 pct., og renten befinder sig derfor fortsat på det laveste niveau i næsten 50 år.

- Den globale vækst ventes at være en smule under gennemsnittet i et stykke tid, men risikoen for tilbagegang ser ud til at have forduftet, i hvert fald for en stund, lød det dog en smule opmuntrende centralbankchefen Glenn Stevens.

Den australske økonomi er meget afhængig af udviklingen i prisen på råstoffer, da Australien er en stor eksportør af bland andet kul og jernmalm. Jernmalmprisen er på det seneste steget markant, efter at priserne ramte en bund i september sidste år, men centralbanken tror ikke på, at de høje jernmalmpriser vil fortsætte, og dermed ventes økonomien ikke at få meget hjælp fra denne kant.

Afslutningsvis nævner centralbanken også, at forbruget vil udvikle sig under det historiske gennemsnit.

Det australske detailsalg faldt overraskende i december, hvilket var tredje måned i træk og således den længste nedtur i 13 år, viste tal fra Australiens statistikbureau onsdag i denne uge, og et klart signal om at heller ikke forbrugslysten er på sit højeste i Australien.

Læs også