Lundbeck vil finde idéer med konkurrenter

Lundbeck er gået samme med seks konkurrenter og en række universiteter for at få nye idéer til medicin.

Foto: Jens Dresling

Syv europæiske medicinalgiganter går nu sammen med en række universiteter og mindre virksomheder i et nyt forsknings- og udviklingssamarbejde, som har til formål at opdage morgendagens medicin, og allerede har modtaget 196 mio. Euro i støtte. Det skriver Reuters.

Blandt de syv medicinalvirksomheder i projektet er danske Lundbeck samt Bayer AG, AstraZeneca, Sanofi, Merck, UCB og J&J-datterselskabet Janssen,

Det EU-støttede projekt er en del af Innovative Medicines Initiative (IMI), som yder støtte til forskningssamarbejder med det akademiske miljø i de tidlige udviklingsstadier.

Igennem projektet, som går under navnet The European Lead Factory Scheme, vil medicinalvirksomhederne bidrage med mindst 300.000 kemiske forbindelser fra deres egne forskningsprojekter, mens yderligere 200.000 vil blive udviklet i samarbejde mellem universiteterne og de mindre firmaer.

Kæmpe omvæltning

Formålet er, at man via såkaldt crowdsourcing – altså ved, at man outsourcer de enkelte opgaver til et større netværk af aktører – kan fostre nye ideer i kampen mod visse sygdomme.

”Det er en kæmpe omvæltning for virksomhederne, fordi deres samlinger af kemiske forbindelser normalt har været holdt meget hemmelige,” siger Ton Rijnders, som er videnskabelig direktør for non-profit gruppen TI Pharma, der er med til at styre projektet, og tilføjer:

”De gør det her, fordi det er billigere end at blive ved med at udbygge deres egne samlinger, og samarbejdet med det akademiske miljø giver dem adgang til innovative ideer.”

Det specificeres ikke hvilke universiteter, der deltager i projektet, men blot at disse er fra Tyskland, Storbritannien, Nederlandene og Danmark.

 Gigantdatabase skal give Lundbeck forspring

 Pharma-Fort Knox smuldrer med succes

 Ti farmakoncerner går sammen om stamcellebank

 Atypisk rival-forskning lover godt for Novo Nordisk

 Novo-direktør skeptisk over for at dele data med rivaler 

Læs også