Aktier: Ugen sluttede på rekordniveauer

Fredagens aktiemarked sluttede med bankaktierne i top og indeksrekorder.

Foto: Colourbox

Uden speciel grund, men på en trend fra Europa, hvor finansaktierne også havde en god dag og den generelle tendens var positiv.

Samlet steg C20 Cap-indekset 0,7 pct. til 570,23, mens det klassiske C20-indeks steg 0,6 pct. til 556,88. Bregge indeks satte rekorder. Novo Nordisk og Novozymes satte også rekorder efter stigninger på 0,5 pct. og 2,5 pct. til de to aktier til slutniveauer på 1070 og 196,10 kr. Indeksstigningerne var lidt mindre end ude i Europa, hvor de tre toneangivende indeks ved dansk lukketid fredag lå med stigninger på mellem 0,7 og 1,3 pct.

C20 klarede sig dermed gennem ugen med en samlet stigning på 1,6 pct.

- Det er vanskeligt at sige, hvad der skal ske i næste uge. Der er i denne uge kommet lidt mere sydeuropæisk usikkerhed ind i markedet og med valget i Italien, der nærmer sig hastigere, kan det også blive billedet i næste uge, forudser afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

På topplaceringer i indekset lå bankaktierne. Jyske Bank steg 2,8 pct. til 178,80 kr., Danske Bank steg 2,3 pct. til 110,20 kr., og Nordea steg 1,9 pct. til 63 kr.

Danske Bank kom godt gennem torsdagens regnskab og steg 3 pct. torsdag. Fredagens stigning kan udover en generel appetit på finans tilskrives de mange spaltemillimeter i aviserne om torsdagens regnskab.

I bunden af C20-indekset lå TDC-aktien med et fald på 2 pct. til 40,15 kr. Kapitalfondene i NTC blev enige om at sælge 120 mio. aktier (omkring 15 pct. af kapitalen i telefonselskabet). De ejer nu kun omkring 18 pct. Det bekræftede TDC. Bloomberg mener at vide, at salget skulle være sket til 39,5 kr.

- Der er ikke så meget at sige til den kursreaktion. Aktien skal ned omkring niveauet for de solgte aktier, forklarer Ole Kjær Jensen.

Prygelknaben Vestas lukkede i rødt efter to kursmæssigt gode dage til børsen yndlingsprygelknabe. Vestas steg godt 8 pct. onsdag efter regnskabet med et underskud på 7,5 mia. kr. og fortsatte højere torsdag med en stigning på godt 10 pct. Fredag må aktien dog ned med 0,7 pct. til en slutkurs på 40,2 kr.

Aktiekursen har været begunstiget af flere positive analyser i den forløbne del af ugen efter regnskabet og fredag morgen mere end fordoblede ABG Sundal Colliers sit kursmål på Vestas-aktien til 51,47 kr. fra 20,89 kr. og anbefalingen blev sat op til "køb" fra "sælg". Nordea istemte de positive toner med et "bunden kan være nået for vindmøllemarkedet". Nordea venter heller ikke en kapitalforhøjelse fra vindmøllekoncernen, således som flere markedsdeltagere havde frygtet før regnskabet.

- Jeg tror der er blevet lukket nogle shortpotioner i aktien, og så er den frygtede kapitalforhøjelse ikke længere øverst på listen og hændelser i aktien, forklarer afdelingschefen.

A.P. Møller - Mærsk sejler ugen ud med kursstigninger. B-aktien steg fredag 0,3 pct. til 44.560 kr. Flere containerrederier, heriblandt Maersk Line, vil forsøge at hæve fragtraterne i marts og april på de vigtige ruter fra Asien. Desuden viste det ugentlige SCFI-indeks over spotrateudviklingen fra Asien et moderat fald denne uge ifølge tal fra Shanghai Shipping Exchange. B-aktien stiger 0,9 pct. til 44.880 kr.

Uden for eliteindekset sendte biotekselskabet Neurosearch, der er ved at lukke, dagens eneste danske regnskab på gaden. Der ventes et driftsunderskud på 15 mio. kr. i 2013. Selskabet vil give en opdatering omkring sin situation til generalforsamlingen 20. marts, men venter foreløbigt en solvent afvikling. Aktien faldt godt 8 pct. til 3,65 kr.

Læs også