Obligationer: En renteflad uge

Positive tal fra USA sendte renterne i Europa højere.

Foto: Benjamin Kürstein/AP

Torsdag faldt renterne marginalt, da centralbankchef Mario Draghi luftede synspunkter om, at den stærke euro giver anledning til risici for inflationen på ned-siden.

Den toneangivende, 10-årige danske statsobligation lukkede fredag med et lille rentehop på et par basispoint til i underkanten af 1,75 pct. 1,76 pct. var renteniveauet sidste fredag. Den samme tendens gør sig gældende i Tyskland, mens renterne i kriselandene ude i Europa falder op til 5 basispoint.

Der har ikke været væsentlige nøgletal fredag, men sidst på dagen - kl. 14.30 - overraskede det amerikanske handelsunderskud på positivsiden, mens engroslagrene fra USA skuffede kl. 16. Det overraskende handelsunderskud sendte kurserne op og renten ned.

Handelsunderskuddet i verdens stadig største økonomi kom ind med et underskud på 38,6 mia. dollar, mens der var et underskud på 46 mia. dollar.

Faktisk havde ikke en eneste af de 73 økonomer, som Bloomberg havde spurgt, ventet et så stort fald. Men en eksportvækst på 3,9 mia. dollar til 186,4 mia. dollar i december og et fald i importen på 6,2 mia. dollar til 224,9 mia. dollar gjorde udslaget.

De amerikanske engroslagre faldt overraskende med 0,1 pct. i december. Der var ventet en stigning på 0,4 pct. blandt analytikere, som Bloomberg News havde spurgt. Opgørelsen for november blev revideret ned til en stigning på 0,4 pct. fra tidligere opgjort en stigning på 0,6 pct.

Den amerikanske rente faldt i eftermiddagens løb og ligger ved dansk lukketid fredag omkring 1,99 pct. Før handelsunderskuddet overraskede var renten omkring 1,94 pct.

EU-toplederne er i Bruxelles blevet enige om budgettet for unionen for de næste syv år. Det rykker dog ikke renterne.

Læs også