Norwegian lægger pres på Boeing

Problemerne har hobet sig op for Boeings store satsning, Dreamlineren.

Efter at have haft flyeforbud siden januar har  Boeing nu haft en 787'er i luften for at finde frem til fejlen på flyets batteri. Foto: Bryan van der Beek

Det norske lavprisselskab lægger nu pres på den store flyproducent Boeing, efter at det amerikanske selskab i denne uge måtte meddele, at leverancerne af det nye fly af typen 787 med stor sandsynlighed bliver forsinket.

"Som en af Boeings største kunder i Europa, forventer vi, at producenten gør alt i sin magt for at levere flyet så hurtigt som muligt," siger Norwegians administrerende direktør Bjørn Kjos i en pressemeddelelse.

Det fremadstormende norske flyselskab har bestilt otte 787-maskiner, som selskabet skal bruge til at flyve passagerer til USA og Asien. Efter planen skulle de to første fly være leveret inden udgangen af april, men problemerne med Boeings nye fly har betydet, at Norwegian nu har planer om at lease andre fly for at få dækket hullerne i fartplanen.

Dyrt fly

Alle fly af typen 787 fik flyveforbud, efter at et batteri var brudt i brand, da et Japan Airlines-fly den 7. januar var landet i Bostons lufthavn.

Et par dage senere måtte et fly fra japanske All Nippon på vej til Tokyo nødlande, da et batteri udviklede kraftig røg, som trængte ind i kabinen.

Flyproducenten Boeing har brugt 55 milliarder kroner på udviklingen af 787 Dreamliner. Allerede inden flyet blev leveret til flyselskaber rundt om i verden, var der store problemer med flyet. Det blev således forsinket i flere år.

Testfly på vingerne

Siden januar har myndighederne og Boeing forsøgt at finde frem til fejlen. Boeing har efter tests på landjorden fået godkendelse af de amerikanske luftfartsmyndigheder til at teste flyet i luften.

I denne weekend sendte flyproducenten igen et flyet på vingerne for at teste batterierne. Testen forløb uden problemer, men hvornår flyet igen kan komme i luften med passagerer, er uvist.

Herhjemme har ingen selskaber bestilt den nye 787, men rejsebureauet Star Tour planlægger at flyve turister til De vestindiske Øer i en lejet Dreamliner fra København fra næste vinter.

Læs også