Medier: Kødskandalen trækker tråde til våbensmugler

Centrale selskaber i kødskandalen har muligvis haft forbindelse til en berygtet våbensmugler.

Foto: Niall Carson/AP

Bagmændene i den europæiske hestekødsskandale bruger tilsyneladende det samme hemmelige netværk, som den nu fængselsdømt våbensmulger Viktor Bout har benyttet sig af.

Det skriver den britiske avis The Guardian på baggrund af oplysninger fra The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), der er en sammenslutning af flere forskellige medier.

Ifølge OCCRP har selskabet Draap Trading fra Limassol på Cypern spillet en central rolle i arbejdet med at sende hestekød på kryds og tværs af Europa.

Tråde til våbenbagmand

Draap Trading har tætte forbindelser til selskabet Guardstand. I 2011 blev Guardstand kædet sammen med selskabet Illex Ventures, og her kommer den berygtede Viktor Bout med tilnavnet "dødens købmand" ind i billedet.

Ifølge de amerikanske myndigheder var Illex Ventures ejet og drevet af Viktor Bout, der i april sidste år blev idømt 25 års fængsel for våbensmugling.

Myndighederne på Cypern oplyser, at de har beslaglagt en række dokumenter fra Draap Tradings kontor, og at disse oplysninger vil blive delt med EU-Kommissionen.

Dødens købmand

Viktor Bout blev anholdt i Thailand tilbage i 2008. Fire år senere blev han idømt 25 års fængsel ved en domstol i USA.

Den nu dømte våbensmugler menes at have været venner med diktatorer som Liberias Charles Taylor, Zaires Mobutu Sese Seko og Zimbabwes Robert Mugabe.

Det menes, at Viktor Bout har smuglet våben til krige i bl.a. Afghanistan, Liberia, Sierra Leone, Irak, Rwanda, Sydafrika, Colombia og DR Congo.

Begyndte i Irland

Skandalen om hestekødet begyndte i Irland den 16. januar, efter at fødevaremyndighederne fandt hestekød i burgerkød.

Draap Trading har allerede indrømmet, at selskabet har købt hestekød fra Rumænien. Herfra blev kødet sendt videre til de franske producenter Spanghero og Comigel, som leverede færdigretter til svenske Findus.

Efter at skandalen begyndte at rulle, advarede Comigel om, at der var problemer med deres produkter. Det er dog kommet frem, at Findus kendte til, at der var hestekød i produkterne, inden Comigel sendte sin advarsel ud.

Læs også