Truende valutakrig afblæst

Verdens 20 største økonomier er blevet enige om, at en valutakrig ikke er vejen frem.

I den seneste tid har flere advaret om en mulig valutakrig. Nu har landene i G20-samarbejdet indgået fred. Foto: AP/Image 100

I den seneste tid har en truende valutakrig truet verdensøkonomien, men nu har finansministrene i verdens 20 største økonomier, de såkaldte G20-land, indgået en våbenhvile under et topmøde i Moskva.

"Vi vil afstå fra devalueringer. Vi vil ikke bruge valutakurser i konkurrencemæssig henseende," lyder det i erklæring fra finansministrene, skriver Financial Times.

Ifølge den britiske avis efterlader formuleringen dog et vist spillerum, da de enkelte lande kan have forskellige opfattelser formuleringen "konkurrencemæssig henseende".

Den britiske finansminister George Osborne understregede dog på mødet, at valutakurserne skal fastsættes af markedet.

Fokus på Japan

Begrebet valutakrig dækker over, at de enkelte lande forsøger at holde deres valuta kunstigt lav for derved at få en konkurrencefordel på det internationale marked.

I den seneste tid er det især Japan, der har været i fokus, for landet har ført en ekspansiv finanspolitik, der har pressen kursen på landets yen ned.

I de seneste måneder er den japanske yen faldet med mere end 17 pct.

Dansk manipulation

Valutakurserne har været et varmt politisk emne ad flere omgange. Tilbage i 1980'erne stod kampen mellem USA og Japan, mens USA i det seneste årti især har raslet med sablen over for Kina.

USA har flere gange beskyldt Kina for at holde kursen på landets valuta nede, fordi det fremmede Kinas eksport.

Det er dog ikke kun verdens stormagter, der har været i fokus. I slutningen af 2012 blev Danmark af den amerikanske tænketank Peterson Institue udpeget som ét af otte lande, der manipulerede kursen på landets valutakurs på en så konkurrenceforvridende måde, at der ifølge tænketanke burde skrides ind.

Læs også