Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

El-afgift er løbet løbsk

PSO-afgift: I 2012 betalte el-kunderne rekordhøje 4,7 mia. kr. i støtte til grøn energi. Erhvervslivet kritiserer afgiften for at ødelægge konkurrenceevnen. Nu siger Venstre stop.

Arkivfoto: Thomas Borberg

Aldrig har virksomheder og private elkunder betalt så meget i direkte støtte til grøn energi.

Sidste år betalte elkunderne 4,7 mia. kr. i såkaldt PSO-afgift via elregningen, viser en endnu ikke offentliggjort opgørelse fra energinet.dk.

Det er milevidt fra det beløb, som klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) skiltede med i forbindelse med indgåelsen af sidste års grønne energiaftale.

Dengang fastslog ministeren, at forventningen i 2012 var en beskeden stigning på 100 mio. kr. i den grønne el-afgift. En melding der blev gentaget så sent som i december. Alligevel steg afgiften sidste år 1,4 mia. kr., og det får, som det første parti bag energiaftalen, Venstre til at sige stop.

Nødvendigt stop

I forbindelse med forhandlingerne om den kommende konkurrenceevnepakke, som regeringen er på vej med, vil Venstre have, at de grønne afgiftsstigninger i energiaftalen opgives.

»Vi kan ikke gennemføre dem i denne valgperiode. Der er nødt til at være et stop for det,« siger Claus Hjort Frederiksen, som er en af Venstres centrale økonomiske forhandlere.

Samtidig lufter erhvervslivet sine frustrationer over sidste års afgiftsrekord, der skønnes at have kostet virksomhederne op mod 2,0 mia. kr.

»Det er sørgeligt, fordi afgiften ødelægger mange virksomheders konkurrenceevne. I udlandet kender man jo ikke til PSO-afgift,« siger Steen Vohlander, formand for Foreningen for Slutbrugere af Energi (FSE), der tæller ca. 50 af landets største elforbrugende virksomheder.

For tidligt med ændring

Selv om PSO-afgiften har udviklet sig ganske anderledes end forventet, afviser klima- og energiministeren, at det kan komme på tale at pille ved energiaftalen.

»Jeg synes ikke, at dette trækker tæppet væk under de økonomiske beregninger bag energiaftalen. Aftalen er knap et år gammel. Så det er måske lidt tidligt at ryste på hånden, før energiaftalens beslutninger overhovedet er trådt i kraft,« siger Martin Lidegaard.

Han tilføjer, at PSO-afgiften altid vil svinge, fordi den grønne støtte til først og fremmest vindmøller er et spejlbillede af elprisen: Er elprisen lav, vil PSO-afgiften som udgangspunkt være høj.

I 2011 betalte en typisk husstand 526 kr. i PSO-afgift. I 2012 var afgiften vokset til 1.068 kr.

BRANCHENYT
Læs også