Obama: Vi kan tabe hundredtusinder af arbejdspladser

Der skal handels, uanset om det fører til en stor eller mindre aftale om den amerikanske gæld, mener præsidenten.

Den amerikanske præsident Barack Obama var tirsdag nok en gang ude og minde de amerikanske politikere om, at de er nødt til at nå til enighed om en gældspakke inden den 1. marts, hvor arbitrære automatiske nedskæringer vil blive implementeret, og kan betyde flere hundredtusinder tabte job.

- De her nedskæringer er ikke smarte, og de er ikke fair. De vil ramme vores økonomi og nedskæringerne vil betyde, at hundredtusinder vil blive føjet til arbejdsløshedskøen, lød det dramatisk fra den amerikanske præsident ifølge Bloomberg News.

Den 1. marts rammer USA nok engang hovedet mod en budgetmæssig mur, idet de udskudte automatiske offentlige nedskæringer på knap 85 mia. dollar per måned vil blive en realitet, hvis ikke de amerikanske politikere når til enighed inden da.

- Hvis der ikke kan enes om en bred aftale, som erstatter disse vidtgående nedskæringer i udgifterne, bør Kongressen som minimum vedtage en midlertidig mindre pakke, som giver mere tid til forhandlinger, udtalte Obama desuden.

Barack Obamas tale fandt sted kort tid efter, at hans underskuds-kommission, som han nedsatte i 2010, havde fremlagt et forslag til en metode, så den amerikanske gæld, som ligger på 16.400 mia. dollar gradvist kan nedbringes med 2.400 mia. dollar.

Til trods for at 1. marts er blevet udråbt som en deadline, hvor USA vil blive ramt af nedskæringerne, så er virkeligheden en lidt anden. Mange af besparelserne vil nemlig ikke slå igennem lige med det samme og vil derfor først kunne mærkes senere.

Ryggen mod muren ikke nok

De amerikanske politikere havde ryggen mod muren kort inde i det nye år, hvor de vedtog et midlertidigt budgetforlig, som øgede nogle skatter, og dermed sikrede flere indtægter til den amerikanske stat fremadrettet. Men en endelig løsning mangler fortsat, og inden den 1. marts skal politikerne have på plads, hvordan der bedre kan skabes balance på det offentlige budget, som kører med gigantunderskud hver eneste måned.

USA har i de seneste fire finansår haft et offentligt budgetunderskud på over 1.000 mia. dollar (5,6 mia. kr.), men dette finansår, som slutter 31. oktober, vil formentlig kun øge gælden med 850 mia. dollar, har landets budgetkontor (CBO) tidligere vurderet. CBO antager imidlertid, at nedskæringerne på 85 mia. dollar om måneden på de offentlige budgetter, som Obama altså ønsker at undgå, faktisk slår igennem fra 1. marts. 

Læs også