FBI: Andres liv i fare efter vidunderbarns død

Frygt får FBI til at tilbageholde dokumenter om it-aktivisten Aaron Swartz.

Aaron Swartz blev kun 26 år gammel. Han hængte sig selv 11. januar i år - en uge inden retsagen mod ham skulle begynde.  Foto: Pernille Ironside

På trods af at internetaktivisten Aaron Swartz aldrig har været dømt for nogle ulovligheder, har FBI alligevel haft 23 dokumenter liggende på ham.

De 21 af dem blev i går offentliggjort af Daniel Wright, der blogger på hjemmesiden firedoglake.com.

Aaron Swartz
  • Som 14-årig var han med til at skabe RSS-feeds, der er en service, som giver brugerne mulighed for at abonnere på f.eks. internetaviser.
  • Han var desuden medstifter af Reddit, der er et servicesite, hvor brugerne kan indsende links, som de finder interessante, og så kan andre brugere stemme for eller imod linket.

Sagen om ophavsret

Aaron Swartz var stor fortaler for, at det meste indhold på internettet burde være gratis. Han havde næse for at programmere og udvikle teknologi, og i 2011 førte hans aktiviteter til, at han blev sigtet i en sag om ophavsret.

Anklagen gik på, at han ulovligt skulle have skaffet sig adgang til JSTOR, der er en stor database med videnskabelige artikler. Her skulle han have downloadet 4,8 mio. artikler - næsten hele sidens indhold.

Tog sit eget liv

Retsagen skulle være begyndt sidst i januar i år. Strafferammen er op til 35 års fængsel og bøder på 1 mio. dollars.

I ugen inden retsagen skulle begynde, tog Swartz sit eget liv. Han nægtede sig skyldig til sin død.

Fakta
  • FBI-filer er kun klassificerede indtil den person, som de omhandler, dør. Herefter kan de i udgangspunktet deklassificeres og gøres offentlige.
  • Daniel Wright har derfor helt lovligt fået udleveret 21 af de dokumenter, som FBI har på Swartz.

Familie og venner til Swartz har efterfølgende kritiseret anklagemyndigheden for at overreagere og for at medvirke til at skubbe Swartz ud over kanten.

Fulgte aktiviteter tæt

De 21 FBI-filer, som er blevet offentliggjort, viser, at FBI fulgte Swartz tæt.

De forsøgte bl.a. at indsamle private oplysninger om Swartz, overvågede en adresse i Illonois, hvor Swartz havde sin IP-adresse og fulgte ham tæt på bl.a. Facebook og LinkedIn.

FBIs begrundelse for ikke at offentliggøre alle 23 dokumenter på Swartz, er ifølge Wright, at de to sidste dokumenter indeholder oplysninger, der kan bringe andres liv i fare samt informationer om FBIs kilder og metoder.

Wright gætter på, at det kan betyde, at der var en eller flere personer i Swartz' omgangskreds, som hjalp FBI.

Læs også