Sjællandske virksomheder slår jyderne

Virksomheder på Sjælland har en sundere økonomi end de jyske, viser opgørelse.

Virksomheden Alfa Laval er en af de sjællandske virksomheder, som har formået at skabe overskud. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

Erhvervslivet øst for Storebælt klarer sig bedre end vest for Storebælt.

I både Region Hovedstaden og Region Sjælland kører 44 pct. af virksomhederne med underskud. I Jylland og på Fyn er tallet i gennemsnit 49 pct. Det viser en undersøgelse lavet af analysefirmaet Kaas & Mulvad for Ugebrevet A4.

Region Sjælland har ellers været hårdt ramt af bankkonkurser de senere år. Max Bank, Roskilde Bank og Bank Trelleborg er alle tre krakket, men ifølge Væksthus Sjælland er intet så skidt, at det ikke er godt for noget.

Fokus på bundlinjen

”De mange bankkonkurser har sådan set haft en lidt positiv virkning på virksomhederne i Region Sjælland. De har ikke haft samme mulighed for finansiering, og det har gjort, at de er blevet tvunget til at kigge indad og fokusere på bundlinjen,” siger vicedirektør i Væksthus Sjælland, Line Fossing, til epn.dk.

I gennemsnit formår kun hver tredje danske virksomhed at skabe overskud. Det er ikke prangende, mener vicedirektør Line Fossing.

Analysen
  • Analysen er gennemført af Kaas & Mulvad for Ugebrevet A4.
  • Den er baseret på Skats åbne skattelister, der giver adgang til danske virksomheders økonomiske forhold i 2011.
  • 158.358 virksomheder har indberettet deres skat for 2011. Ud af dem havde 73.826 underskud.
Kilde: Ugebrevet A4

Ambitioner om vækst

”Det er ikke imponerende på nogen måde. Virksomheder skal skabe vækst, eksport og arbejdspladser, og det kan ikke lade sig gøre, hvis man kører med underskud. Der er plads til store forbedringer,” siger Line Fossing.

Hun fortsætter:

”En af de største udfordringer, vi møder, når vi rådgiver, er, at virksomheder ikke fokuserer nok på at skabe vækst. Man skal tænke strategisk i forhold til sin forretning, og man skal have ambitioner om at vokse. Vi oplever, at nogle virksomheder er tilfredse med tingene, som de er, selvom de egentlig har potentiale til mere."

Svært at sammenligne

Direktør i Væksthus Midtjylland, Erik Krarup, tror, man skal være påpasselig med at udlede alt for meget af undersøgelsen. Han mener ikke, der nødvendigvis er en sammenhæng mellem en virksomheds skattemæssige resultat og dens evne til at skabe vækst.

”Og så skal man huske på, at erhvervsdemografien i de enkelte regioner langt fra er ens. I Region Midtjylland har vi rigtig mange produktionsvirksomheder, industrivirksomheder og eksporterhverv, og de har nogle andre strukturer og andre muligheder for at skabe vækst,” siger Erik Krarup.

”De bliver mere påvirket af internationale konjunkturer.”

Flest lukninger

Det tyder på, at sjællænderne er bedre til at rydde ud i de mindre sunde virksomheder. I hvert fald viser tal fra NN Markedsdata ApS, at den relative andel af lukkede virksomheder siden 2007 er højest på Sjælland.

Det vil sige, at selv når man tager højde for, at der er flere virksomheder på Sjælland end i Jylland og på Fyn, er risikoen for virksomhedslukninger størst øst for Storebælt.

Det er især virksomheder i kategorien ”rådgivning”, som ofte må dreje nøglen om, oplyser NN Markedsdata ApS.

Læs også