Pas endnu bedre på dit dankort

Advarsel: Dankortmisbruget er i voldsom stigning.

Det er især fupmails fra svindlere, som er skyld i stigningen. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Det samlede misbrug med dankort på internettet er nået nye højder.

Fra 2011-2012 steg dankortmisbrug på nettet fra 10,9 mio. kr. til 16,8 mio. kr., viser nye tal fra betalingsselskabet Nets.

Det svarer til en stigning på 54 pct.

Fupmails

Ifølge pressechef i Nets, Søren Winge, er misbruget på nettet især eskaleret på grund af en stigning i phishing-mails. Det er mails, hvori svindlere opfordrer modtageren til at udlevere kontooplysninger og anden følsom information.

For lidt over to uger siden advarede Nets netop mod de falske e-mails.

Hvad gør du?

Hvis du modtager en fupmail, skal du:

  • Undlade at opgive nogen form for personlig kortdata.
  • Videresende den til Nets' phishing-analyseafdeling (valgfrit)
  • Slette den!

Kilde: Nets

"Renere" svindel

Dankortmisbrug rammer ikke kun den enkelte forbruger. Det går også ud over internetforretningerne. Svindlerne har nemlig forfinet misbrugsmetoderne, så det er blevet sværere for forretningerne at identificere misbrugstransaktioner.

Heldigvis er svindlen mod netbutikker begrænset i forhold til den samlede omsætning.

”For netbutikkernes vedkommende er der ikke tale om en alarmerende stigning, men den giver alligevel stof til eftertanke," siger Henrik Theil, som er kommunikationschef i Foreningen for Dansk Internet Handel, FDIH, til epn.dk.

Luksusvarer til spotpris

Henrik Theil fortæller, at FDIH ofte bliver gjort opmærksom på en variant af phishing-mails - nemlig phishing-hjemmesider, hvor svindlere reklamerer med luksusvarer til uhørt nedsatte priser.

Blandt andet ser man ofte på Facebook, at tilsyneladende legitime internetforretninger sælger Canada Goose-jakker, Nike-sko eller Louis Vuitton-tasker til en brøkdel af markedsprisen.

”Det er hjemmesider, som holder op med at fungere, i samme øjeblik man har indtastet sine kortoplysninger. Her handler det om, at man skal bruge sin sunde fornuft. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det formentlig ikke sandt,” siger Henrik Theil.

Nettet er sårbart

Det stigende misbrug med dankort er en del af et samlet billede, der viser, at sikkerheden på internettet er under pres. Sidste år blev der på verdensplan fundet 5.290 nye sårbarheder i it-systemer.

Det er en stigning på 27 pct.

Samtidig registrerede Danish Emergency Response Team, DKCERT, 15.560 sikkerhedshændelser, der dækker over blandt andet hackerangreb. Det er næsten dobbelt så mange sikkerhedshændelser sammenlignet med året før.

Læs også