Frankrig investerer kraftigt i bredbånd

Den franske regering vil øremærke 18 milliarder euro til at få hurtigere bredbånd.

Foto: Colourbox

Tidligere på måneden måtte de danske landdistrikter sande, at udsigterne til at få hurtigt bredbånd var blevet lidt længere, efter en pulje på 50 milliarder kroner til formålet blev sløjfet i EU's nye budget.

Det satte gang i et verbalt tovtrækkeri, hvor internetudbyderne efterlyste politisk hjælp til at løfte opgaven med at sikre yderområderne bedre bredbånd, mens blandt andre Socialdemokraternes it-ordfører, Trine Bramsen, opfordrede internetudbyderne til at tage mere ansvar.

Den franske regering har imidlertid vurderet, at det er nødvendigt at give branchen en hjælpende hånd, hvis opgaven skal løftes. Det gøres nu med tre økonomiske indsprøjtninger på seks milliarder euro. Pengene kommer både fra netværksudbyderne og fra den franske regering.

Skal bekæmpe ledighed

"Højhastigheds bredbånd vil styrke vores firmaers konkurrencedygtighed og kvaliteten af vores offentlige ydelser. Det er en mulighed for at bevare og skabe arbejdspladser," sagde den franske præsident, Francois Hollande, onsdag i en tale, hvor han opridsede planerne.

De franske teleudbydere været sløve til at investere i bredbåndsprojekter, fordi prisen ganske enkelt var for høj. Der har derfor også tidligere været forsøg på at etablere en løsning, hvor regeringen betalte en del af investeringen.

Franske firmaer såvel som forbrugere har på grund af krisen spændt livremmen ind, og sammen med landets høje arbejdsløshed har det fået landets økonomi til at gå i stå.

Uenighed om ansvaret

Hollandes forgænger, Nicolas Sarkozy, fremlagde i sin tid en lignende plan. Den faldt den gang fra hinanden, fordi teleselskaberne ikke ville investere i udbygning af netværket udenfor de store byer. Spørgsmålet er nu, om de danske politikere vil skele til Frankrig, når det lignende problem skal løses herhjemme.

Socialdemokratiets it-ordfører Trine Bramsen understregede tidligere på måneden, at ansvaret for udviklingen lå hos internetudbyderne.

"Jeg synes i høj grad, at det må hvile på de internetudbydere, der vil sælge internet i de meget profitable områder i Danmark, at sikre internet i yderområderne. Løsningen på den dårlige dækning i yderområderne er ikke EU, men at udbyderne tager et større ansvar," sagde hun dengang til Ritzau.

Administrerende direktør i IT-Branchen, Morten Bangsgaard, afviste imidlertid ved den lejlighed, at branchen kunne løse problemet alene.

"Teleselskaberne påtager sig et stort samfundsansvar allerede, og vi går gerne ind i en konstruktiv dialog om, hvordan vi får endnu bedre dækning i yderområderne. Men det handler om, at politikerne stiller gode nok betingelser, for det jo er dem, der skaber rammerne," sagde han til Ritzau som svar på kritikken.

Læs også