Livets modgang kunne ikke stoppe Mærsk

Dødsfald, sygdom og ledelsesrokader har ikke kunnet stoppe Mærsks succeskurs.

Fredag offentliggjorde Mærsk et regnskab med et overskud på 42 mia. kr. før skat og et omsætningsløft på 20 mia. kr. Foto: Mikkel Khan Tariq

2012 viste sig at være et ganske turbulent år for den øverste ledelse i landets største virksomhed, A.P. Møller - Mærsk.

Ikke alene døde partner og skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, der om nogen har gjort selskabet til det, det er i dag, i april, men ligeledes blev koncernens topchef, Nils Smedegaard Andersen, ramt af sygdom, der holdt ham på sidelinien i flere måneder.

Det er svært at se Mærsk komme ind i et større uvejr.

Jacob Pedersen, senioranalytiker, Sydbank

Læg dertil udskiftning på direktørposten i selskabets hovedforretning Maersk Line, da Eivind Kolding forlod shippingbranchen til fordel for et job som ordførende direktør i Danske Bank. Det gav til gengæld plads til Søren Skou, der har fået vendt bundlinjen i verdens største containerrederi fra minus til plus.

Mange ben at stå på

Fredag offentliggjorde koncernen et regnskab med et overskud på 42 mia. kr. før skat og et omsætningsløft på 20 mia. kr. Dermed blev der altså sat et pænt punktum for et voldsomt år i koncernen.

"Man er sluppet godt igennem et turbulent år, og det er vel endnu et vidnesbyrd om, at Mærsk-koncernen har utrolig mange forskellige ben at stå på. Både forretningsmæssigt og organisatorisk. At man kan levere et hæderligt resultat i en situation, hvor så meget på organisationsplan har spillet i mod, er imponerende," siger senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen til epn.dk.

Fra minus til plus

Han hæfter sig ikke mindst ved, at containerdelen Maersk Line er på ret kurs med et overskud før skat på omtrent 3 mia. kr. efter at have præsteret et underskud af nogenlunde den størrelse i 2011.

Læg dertil overskuddene i stort set samtlige forretningsgrene bortset fra Maersk Tankers, der er tynget af store nedskrivninger.

Mere interessant er det formentligt, at koncernen er i gang med en langsigtet forandringsproces, hvor investeringerne i havneaktiviteter i APM Terminals, borerigge i Maersk Drilling og udvidede olieaktiviteter i Maersk Oil skal gøre giganten mindre afhængig af den ustabile containerfragt i Maersk Line.

Investeringer giver afkast

De massive investeringer vil formentlig sætte sit præg på bundlinjen i de kommende år. I det hele taget er det et solid virksomhed med en kæmpe egenkapital på 223 mia. kr., som hr. Møller har efterladt sig.

"Det er svært at se Mærsk komme ind i et større uvejr. Den moderniseringsproces, som man har igangsat for nogle år siden, og som Nils Smedegaard er eksponent for, gør, at Mærsk på mange områder står stærkere end konkurrenterne. Over de næste tre år vil olien, drilling og havnene give større bidrag til koncernen, og dermed kan man bedre håndtere udsving i Maersk Line," siger Jacob Pedersen.

Et svært år forude

Forude venter et år, der i Mærsk-optik se lige så svært ud som det, man oplevede i 2012, da man nød godt af engangsindtægter fra dels en skattesag i Algeriet og flere givtige frasalg.

Koncernens ledelse venter derfor også en nedgang i indtjeningen.

"2013-prognosen ser forsigtig ud, for jeg mener, at der er indtjeningskraft til at levere bedre. Men de lever i en omskiftelig verden. Fragtraterne svinger op og ned, olieprisen er svær at dække sig ind omkring, og der er bare mange ting, der skubber til forretningen i løbet af et år. Det gør, at man ikke skal være for offensiv, når man kigger på udviklingen. Særligt fordi vi ikke er i et miljø, hvor verdensøkonomien kommer til at sprudle i år," siger Jacob Pedersen.

A.P. Møller-Mærsk: Årsregnskab 2012

(Mio. kr.)

2012

2011

Omsætning

342.058

322.520

Resultat før af- og nedskrivninger m.v. (EBITDA)

72.897

78.506

Resultat før finansielle poster (EBIT)

46.893

55.032

Resultat før skat

42.517

50.452

Årets resultat

23.395

18.083

Læs også