Dong får svært ved at sælge ud

Dong Energys plan om frasalg for 10 mia. kr. kan blive et langt og sejt træk.

Dong vil sælge ud af sine havvindmøller og i stedet satse mere på vindmøller på land. Foto: Lars Skaaning

Det statsejede energiselskab Dong Energy har brug for en akut pengeindsprøjtning for at rette op på sin skrantende økonomi.

Energikoncernen forhandler med Finansministeriet om at få tilført et tocifret milliardbeløb, og sideløbende arbejdes der på at sælge ud af ”ikke-kerneaktivitet” for mindst 10 mia. kr.

For tre dage siden solgte Dong sin polske vindforretning for 1,8 mia. kr., men det bliver en hård kamp at hente de sidste 8,2 mia. kr., vurderer Jens Houe Thomsen, som er senioranalytiker i Jyske Bank.

Dong Energy
  • Dong Energy er en sammenlægning af seks danske energiselskaber: Dong, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energis Elaktiviteter og Frederiksberg Forsyning.
  • Energikæmpen, som blev en realitet i 2006, forsyner blandt andet danskerne med el og gas, sørger for elproduktionen på kraftværker og efterforskning og produktion af olie og naturgas.
  • Selskabet har knap 7.000 ansatte og havde i 2011 en omsætning på 54,6 milliarder kroner.
  • Ifølge Dongs hjemmeside ejer staten i dag 76,49 procent af Dong Energy.
  • 27. februar kommer Dong Energy med regnskab for 2012 samt en ny strategiplan.

Skarp konkurrence

”Dong er ude i et marked, hvor mange andre aktører også vil sælge. Blandt andet er der forlydender om, at Vattenfall vil sælge sine danske kraftvarmeværker. Det er ikke godt for prisen,” siger Jens Houe Thomsen til epn.dk.

Dongs forsøg på at hente penge hos staten er ganske fornuftig, mener Jyske Bank-analytikeren. En solid pengeindsprøjtning vil nemlig gøre det nemmere for selskabet at forhandle sig frem til den rette pris, når den skal sælge ud af sine aktiver.

”Det er aldrig sjovt at være presset til frasalg, for hvis du er klemt, så er du nem at forhandle med. Hvis Dong får en kapitaltilførsel, vil behovet for at sælge ud blive mindre, og det vil bringe dem i en mere behagelig forhandlingsposition.”

Elendig lønsomhed

Efter de første 9 måneder af 2012 havde Dong Energy et underskud på 2,4 mia. kr., og den samlede gæld var 33,2 mia. kr.

Det skyldes i høj grad, at lønsomheden i at levere gasbaseret energi i Europa er blevet elendig de senere år, fortæller Jens Houe Thomsen. Faren ved at gælden fortsætter sin himmelflugt er, at Dongs kreditvurdering risikerer at blive nedgraderet.

Hvis det bliver tilstrækkelig slemt, skal selskabet betale højere renter på sin gæld. Det er gift i en tid, hvor indtjeningen daler.

Læs også