Ny lov skal stoppe boligspekulation

Tre års karantæne skal stoppe spekulanter for at tjene millioner på andelsboliger.

Foto: Thomas Borberg

Køb en udlejningsejendom, sæt prisen op, sælg som andelsboliger og tjen en formue.

Den fidus vil regeringen stoppe med en ny lov, der nu bliver sendt i høring.

Loven vil sætte prisen i stå i de første tre år for de private andelsboligforeninger.

»Der har været nogle lidt for dygtige rådgivere, som har givet nystiftede foreninger et forkert indtryk af ejendommens værdi. Det fjerner vi nu mulighederne for ved at indføre krav om, at ejendommens værdi i de første tre år skal svare til købsprisen,« siger by- og boligminister Carsten Hansen (S).

Ikke for nybyggede boliger

Ifølge By- og Boligministeriet vil loven »beskytte lejere og andre kommende andelshavere« mod at havne i en alt for dyr andelsboligforening.

Loven gælder dog ikke for nybyggede andelsboligforeninger, da ministeriet her ikke mener, at der »består samme spekulationsmuligheder«.

Loven vil også gøre det lovpligtigt at gøre andelsboligejere opmærksom på, at de muligvis kan komme til at skulle betale støtte fra staten tilbage, hvis de på et tidspunkt vælger at opløse andelsboligforeningen.

Skal være gennemskueligt

Regeringen vil samtidig gøre andelsboligmarkedet »mere gennemskueligt« med en særlig formular, der skal indholde de vigtigste nøgletal.

Alt sammen for at sikre mod »ubehagelige økonomiske overraskelser«.

»Andelsboliger er et godt alternativ til lejer- og ejerboliger, men det er ikke altid så gennemskueligt, hvad en kommende andelshaver køber,« siger Carsten Hansen.

Læs også