EU: Spanien er på katastrofekurs

Krisen i Spanien fortsætter året ud - og den ser værre ud end forventet.

Den spanske befolkning går en svær fremtid i møde, hvis EU-Kommissionens prognose holder stik. Foto: Karin Møller-Olesen

Det ser langt værre ud for den spanske økonomi, end den spanske regering havde forventet. Det mener EU-Kommissionen, som fredag sendte en ny økonomisk prognose på gaden.

Recessionen i Spanien fortsætter med uændret kraft gennem 2013, og det offentlige underskud kommer ikke i nærheden af det niveau, den spanske regering havde håbet på, konkluderer prognosen.

Det værste er, at der ikke er udsigt til bedre tider – tværtimod.

Skrækscenariet

EU-Kommissionen forventer et offentligt underskud på 6,7 pct. i år, hvilket er langt over den spanske regerings målsætning på 4,5 pct. I 2014 forventer kommissionen, at underskuddet vokser til 7,2 pct. Den spanske regering håber at få underskuddet helt ned under 3 pct.

Flere kritiserer den spanske regering for nærmest at have sparet økonomien ihjel. Regeringen har indført så mange stramninger og hævet skatterne så meget, at det har kvalt den økonomiske aktivitet, lyder kritikken.

Skrækscenariet for den spanske økonomi er, at økonomien kører så langt ud, at det nærmest bliver umuligt at vende skuden. Det mener cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven.

Mere uro

I så fald vil uroen omkring EU’s fremtid – og i særdeleshed eurosamarbejdet – for alvor blusse op igen, forudser han.

”Der er overhængende risiko for, at EU vil vride armen om på den spanske regering og kræve yderligere stramninger. Det vil i givet fald forværre den økonomiske nedtur. Yderligere skatteforhøjelser og offentlige besparelser vil næppe gå stille af sig i Spanien, hvor befolkningen allerede er hårdt ramt af krisen,” siger Jacob Graven.

”Man må desværre forvente mere uro omkring krisen i Spanien. Både i de spanske gader og måske også på de finansielle markeder.”

Læs også