Obligationer: Usikkerhed om banker sendte renter ned

De danske renter startede fredagen med små stigninger.

Foto: AP/Michael Probst

Stigningerne blev udraderet omkring middagstid, da Den Europæiske Centralbank offentliggjorde, hvor mange penge, eurozonens banker frivilligt har tilbagebetalt af den LTRO-tildeling, de har modtaget i et forsøg på at bekæmpe gældskrisen.

Og det tal var en skuffelse, der pressede både den fælleseuropæiske valuta og renterne.

Bankerne betaler nemlig kun frivilligt 61,1 mia. euro af de såkaldte LTRO-lån (Long-term refinancing operations) tilbage til Den Europæiske Centralbank, hvor analytikerne ifølge Bloomberg forudså en frivillig tilbagebetaling på lidt mere end det dobbelte, nemlig 122,5 mia. euro.

- Tallene ses som en fortolkning af, hvordan det går med banksektoren. Og hvis ikke det går godt med banksektoren, så er der mindre positive udsigter for væksten mere generelt. Når der bliver betalt mindre tilbage, end man troede, ses det som et udtryk for, at bankerne ikke er så stærke, som man havde ventet, forklarer Mik Ingenius, chefstrateg i Nordea

Finansmarkederne fik ellers positivt nyt fra Tyskland, hvor Ifo-indekset over erhvervstilliden overraskede positivt med en stigning til 107,4 fra 104,2 måneden før. Det skal sammenlignes med markedskonsensus om indeks 104,9 ifølge Bloomberg.

Det smittede af på aktierne, der steg over det meste af Europa.

Omvendt var der skidt nyt fra EU-Kommissionen, der nedjusterede sit skøn over eurozonens økonomi, så BNP nu ventes at falde 0,3 pct. i 2013, hvor Kommissionen tidligere troede på en beskeden stigning på 0,1 pct. Det satte dog ikke synderlige spor på finansmarkederne.

- Det tegner et billede af en europæiske økonomi, som er meget delt. Tyskland er et af de lande, som står absolut stærkest og er på vej op efter et svagt fjerde kvartal. Omvendt viser kommissionens prognose, at en række lande i Sydeuropa, og især Spanien, ser ud til nærmest at køre helt i grøften, specielt i forhold til de økonomiske underskud, som Kommissionen mener bliver langt større, end der er aftalt, sagde Sydbanks cheføkonom Jacob Graven.

Den toneangivende 10-årige danske statsobligation med udløb i 2023 endte dagen med en rente på 1,71 pct., et basispoint lavere end torsdag.

Læs også