Pandoras overskud halveret

Den danske smykkeproducent skuffer og fortsætter udrensning blandt forhandlerne.

Foto: Sisse Dupont

Omsætningen er stagneret hos den danske smykkeproducent Pandora. I 2012 blev omsætningen 6.652 mio. kr. Det er et lille faldt på 6 mio. kr., viser årsregnskabet.

Værre er det, at overskuddet før skat næsten er halveret til 1,2 mia. kr. mod 2 mia. sidste år.

Pandora er i fuld gang med en større udrensning blandt forhandlerne på grund af skuffende salg. 66 forhandlere i Danmark er netop blevet opsagt. Det svarer til hver fjerde.

Fyringen i Danmark sker kort efter, at Pandora har massefyret forhandlere i Australien og Tyskland. Alene i Tyskland er over 500 forhandlere blevet opsagt i de første ni måneder af 2012.

Forventer fremgang i 2013

Trods det besværlige 2012 forventer Pandora fremgang i 2013. I år forventes en svagt stigende omsætning til 7,2 mia. kr. Samtidig forventer koncernen at åbne 150 såkaldte konceptbutikker.

Og Pandoras topchef Bjørn Gulden er da også tilfreds trods det faldende overskud. Han henviser til, at Pandora har tilpasset sit produktsortiment og flyttet mere attraktive varer ud i butikkerne.

"Efter et udfordrende første halvår, hvor vi arbejdede hårdt på at gennemføre disse tiltag, var det opmuntrende at se den positive udvikling i 3. og 4. kvartal 2012," siger Bjørn Gulden til epn.dk.

"Indtjeningen i 2012 endte med at blive bedre end vi forventede for et år siden. På trods af negative effekter fra vores lagerbalancering har Pandora leveret tilfredsstillende resultater. Salget ud af butikkerne er i 2012 blevet forbedret på alle større markeder og har været positivt påvirket af bedre eksekvering i vores butikker samt lanceringen af nye produkter til den rette pris," siger Bjørn Gulden.

Nye produkter

I 2012 returnerede forhandlerne varer, der ikke kunne sælges og nu er udgået for 609 mio. kr. De blev erstattet med produkter, der har en tilsvarende værdi.

Pandora har oplevet fremgang i salget i USA på 1,7 pct. Her omsættes for 2,6 mia. kr. I Europa er salget af samme størrelse, ca. 2,5 mia. kr., men her er salget faldet med 3,1 pct. Værst ser det ud i Tyskland, hvor omsætningen er faldet med hele 26,5 pct. til 469 mio. kr.

I Asien, hvor der ellers er økonomisk fremgang, er Pandora også gået tilbage med 10,4 pct. Her er omsætningen beskedne 798 mio. kr.

Meldt til politiet

Året har været begivenhedsrigt for Pandora. I januar fik selskabet en påtale fra Finanstilsynet, der mener, at Pandora har været for sent ude med meddelelsen om, at målene for 2011 ikke kunne nås. Den sag ligger nu hos politiet. Pandora fastholder at have fulgt reglerne.

Læs også