0 kr. fra Pandora til Kasi Jesper

Den såkaldte earn out-aftale, som Jesper "Kasi" Nielsen har med Pandora, er ingenting værd.

Jesper Nielsen - bedst kendt som Kasi Jesper - ser ud til ikke at få en krone ud af sin earn-out-aftale med Pandora. Foto: Lars Poulsen / Polfoto

1. januar 2011 var der hensat 518 mio. kr. til at betale bl.a. den danske forretningsmand Jesper Kasi Nielsen ud af Pandora. I januar 2012 var tallet faldet dramatisk til 51 mio. kr. Nu er der hensat et rundt 0.

Det viser årsregnskabet for den danske smykkeproducent Pandora. Den tidligere ejer af den nu krakkede håndboldklub,  AG København, Jesper Kasi Nielsen, får dermed ikke en krone ud af den såkaldte earn out-aftale, han har med Pandora. Han har tidligere været medejer af Pandora og blev købt ud.

Store forventninger

Netop den aftale har Jesper Nielsen haft store forventninger til. Det er pengene fra den earn out, han skulle bruge til at genopbygge sin egen smykkeforretning. Men værdien af aftalen afhænger af Pandoras regnskab, og den værdi er nu 0.

Jesper Kasi Nielsen regner stadig med en gigantgevinst på salget af sin andel. Den endelige salgspris bliver først endeligt opgjort i 2015 som led i en earn out-aftale, der tager udgangspunkt i Pandoras indtjening i blandt andet Tyskland og Italien.

Men mens Pandora bogførte Jesper Nielsens tilgodehavende til 51 mio. kr., har han selv værdisat det samme til 518 mio. kr. i det regnskab fra Kasi ApS.

Afhængig af indtjeninge

Earn-outaftalen blev indgået, da Pandora blev børsnoteret. Værdien af aftalen blev gjort afhængig af den fremtidige indtjening i selskabet. Værdien af den udregnes på denne måde, fremgår det af regnskabet:

"Earn-out betalingen beregnes som korrigeret EBITDA i 2014 i PANDORA Jewelry Central Western Europe A/S multipliceret med 3 fratrukket rentebærende nettogæld pr. 31. december 2014 og fratrukket 400 mio. kr."

Derudover er den baseret på en såkaldt diskonteringssats på 13,75 pct. Der er altså tale om en ganske kompliceret formel.

Læs også