Forslag: Slå ned på grænsehandlen

Dansk Erhverv savner fokus på grænsehandlen i regeringens plan.

Grænsehandlende ved Fleggaard i Harrislee.  Foto: Jens Dresling

Der er kommet flere tyske øl og sodavand over grænsen i løbet af de seneste to år.

Tal fra Skatteministeriet viser, at grænsehandlen med nydelsesmidler steg med 25 pct. fra 2011 til 2012.

I Dansk Erhverv vil man gerne komme grænsehandlen til livs, og man undrer sig derfor over, at regeringen ikke har fokus på grænsehandlen i sin netop offentliggjorte konkurrenceevnepakke. De Samvirkende Købmænd deler Dansk Erhvervs forundring.

Foreslår afgiftslettelser

"Det er meget vigtigt at dæmpe grænsehandlen," siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov og fortsætter:

"Hvis den bliver dæmpet, vil det både skabe flere job i Danmark og ekstra provenu til staten, så det er en oplagt mulighed."

Dansk Erhverv har et konkret forslag til regeringen: Punktafgifterne på øl og sodavand skal halveres.

Hos De Samvirkende Købmænd er man enig i, at lavere afgifter på de produkter, der typisk handles på den anden side af grænsen, vil skabe flere arbejdspladser og øget produktivitet i Danmark.

Jens Klarskov fra Dansk Erhverv påpeger, at lavere afgifter er et tiltag, der vil virke på relativ kort sigt. Han tror og håber på, at grænsehandlen vil blive et tema i forhandlingerne om konkurrenceevnepakken, der starter på torsdag.

Overordnet tilfredse

Regeringens forslag, som de fremlagde tirsdag, bliver dog overordnet mødt med glæde i Dansk Erhverv.

"Det er mange år siden, der sidst er kommet et politisk-økonomisk udspil, som så målrettet gavner det private erhvervsliv, så det er et godt og historisk udspil, som regeringen er kommet med," siger Jens Klarskov, der glæder sig over, at konkurrenceevnepakken ser ud til at kunne skabe job både på kort og langt sigt.

Læs også