Mærsk slipper for ny olieaftale

Regeringen giver Mærsk »uforbeholden opbakning« til Nordsøaftalen. Men detaljerne er hemmelige.

Den omstridte Nordsøaftale skal ikke genforhandles - til gengæld får Mærsk ikke del i den nye lavere selskabsskat. Arkivfoto

Der bliver alligevel ikke pillet ved den omstridte Nordsøaftale.

Det bekræfter flere kilder overfor Jyllands-Posten.

Regeringen havde ellers lovet, at man ville lave et såkaldt "servicetjek" i forsøget på at øge indtjeningen på de mange oliemilliarder.

Mærsk: Vigtigt med arbejdsro

Mærsk bekræfter overfor Jyllands-Posten, at selskabet »i denne omgang« har givet »afkald på retten« til at få de nye lettelser i selskabsskatten på tre procentpoint.

Til gengæld lægger regeringen altså nu endegyldigt planerne om at genforhandle Nordsøaftalen på hylden.

»Det helt afgørende for os i denne sammenhæng er at få arbejdsro og hele regeringens uforbeholdne opbakning til Nordsøaftalen, så vi kan sikre investeringer og arbejdspladser i vores sektor,« siger Jakob Bo Thomasen, CEO i Maersk Oil i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

Balancerede og holdbare

Regeringen har tidligere sagt, at man ville undersøge muligheden for at genforhandle den omstridte Nordsøaftale, der ellers først udløber i 2042.

Aftalen blev indgået af den tidligere VK-regering i 2003.

Enhedslisten har også flere gange krævet, at Mærsk gennem Dansk Undergrunds Consortium (DUC) kommer til at betale langt mere end i dag.

I regeringens vækstplan - præsenteret tidligere i dag i Statsministeriet - hedder det, at »Regeringen anser på den baggrund de aftalte økonomiske rammevilkår i Nordsøaftalen for at være balancerede og holdbare«.

»Den foreslåede nedsættelse af selskabsskatten betyder som udgangspunkt, at DUC-selskaberne i lighed med de andre olie- og naturgasproducenter vil få en gevinst, mens samfundets andel af den fremtidige værdiskabelse vil blive reduceret,« skriver regeringen i vækstplanen.

Ordfører ville gerne beskatte

Magnus Heunicke, politisk ordfører for Socialdemokraterne, er glad for aftalen.

»Det er lykkedes regeringen at forhandle en aftale med olieindustrien, så de ikke får en krone af selskabsskattelettelsen,« skriver han på Twitter og tilføjer, at han dog »helst« ville have beskattet olieindustrien mere.

Men det »kræver det er juridisk muligt,« skriver han og henviser til et pressemøde i Skatteministeriet torsdag.

Skatteministeriet ønsker ikke på nuværende tidspunkt at offentliggøre aftalen med Mærsk, og ministeriet vil heller ikke oplyse om det juridisk var muligt at ændre i Nordsøaftalen.

Minister: Ingen planer

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) kalder aftalen fra 2003 for »robust« og »fremtidssikret«.

»Vi har ingen planer om at genforhandle Nordsøaftalen,« fastslår Holger K. Nielsen, der dog afviser at gå i detaljer om regeringens kovending.

Også han henviser til pressemødet torsdag.

Læs også