Træge pensionskunder får ekstra lang snor

Danskere med kapitalpension har lige pludselig fået mindre travlt.

Det er af hensyn til pensionskunderne, at Finanstilsynet nu vil have pensionsselskaberne til at opgive den kunstneriske frihed til at opgøre solvensbehovet. Foto: Brian Ilsø

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt du skal konvertere din kapitalpension?

I regeringens nye vækstplan lægges der op til at forlænge fristen med et år, så både de dovne og sløve i løbet af 2014 kan nå at tage stilling til, hvad der skal ske med deres kapitalpension.

Formålet med manøvren - hvor man betaler skat af kapitalpension nu i stedet for, når man lader sig pensionere - er at skaffe en mia. kr. til statskassen.

Det er det beløb, man fra regeringens side regner med at få skovle ind alene i 2014.

En lille rabat

Kapitalpensionen er allerede i gang med at blive udfaset, og i den forbindelse er der i 2013 mulighed for at konvertere pensionen om til en anden ordning, og oven i købet få en lille rabat på 2,7 pct.

Og det er det vindue, der nu bliver forlænget til også at gælde i 2014.

Ændringen er en del af regeringens vækstplan, der fra på torsdag skal forhandles med blandt andre Venstre.

Velkommen forlængelse

Forlængelsen bliver hilst velkommen af de folk, der sidder og skal konvertere pensionsordningerne.

"Det er fint, hvis ordningen kommer til at gælde i 2014, for der er stort set ingen pensionsselskaber eller banker, der har udviklet et system til, hvordan det praktisk skal foregå," siger Jens Christian Nielsen, der er cheføkonom i Danica Pension.

Ifølge cheføkonomen er det fordelagtigt for langt de fleste kunder at udnytte skatterabatten ved konvertering af pensionen.

Danica Pensions beregninger viser, at man vil få en rabat på ca. 27.000 kr. ved en kapitalpension på 1 mio. kr., når man udnytter vinduet for konvertering.

Skat får renterne

En af de helt store myter i forhold til at lade kapitalpensionen beskatte nu i stedet for ved pensioneringen, er, at man så går glip af en masse renter - men de tilhører slet ikke kunderne.

"Du bliver beskattet af renteindtægterne, og så bliver din skat bare endnu større, når du går på pension," siger Jens Christian Nielsen.

I eksemplet her fra Danica Pension har en kunde en kapitalpension på 100.000 kroner og går på pension om 20 år, hvor pensionen kommer til udbetaling:

 

Hvis du straksbeskatter din kapitalpension i 2013

Hvis du ikke straksbeskatter din kapitalpension

Opsparing i dag

100.000 kroner

100.000 kroner

Afgift i dag

37.300 kroner

0 kroner

Opsparing efter afgift

62.700 kroner

100.000 kroner

Rente på 4 pct. efter skat i 20 år

74.683 kroner

119.112 kroner

Pensionsosparing ved pensionsalderen

137.383 kroner

219.112 kroner

Afgift, når pengene udbetales

0 kroner

87.645 kroner

Udbetaling fra pension

137.383 kroner

131.467 kroner

Læs også