Obligationer: Italiensk skuddermudder flår rente ned

Der er kø på ruterne mod de sikre havne nord for Alperne tirsdag, hvor renterne falder, mens renterne syd for Alperne og Pyrenæerne tager retning mod nord.

Foto: Marco Vasini/AP

Investorernes sejlads mod de sikre havne betød relativt markant rentefald i blandt andet Danmark.

Den 10-årige rente i kongeriget satte sig godt 10 basispoint til omkring 1,61 pct. Imens er udviklingen stik modsat i de sydeuropæiske lande.

I Italien stiger den 10-årige rente med 38 basispoint til 4,85 pct. og i "krisekollegerne" Grækenland, Spanien og Portugal er der også ganske pæne rentestigninger.

Udsigten til et handlingslammet parlament i Rom er gift for rentemarkederne.

Centrum-venstre-koalitionen får kontrol med underhuset, men den har ikke mandater nok til også at opnå flertal i det andet kammer, Senatet. En regering skal i praksis have flertal i begge kamre i Italiens nationalforsamling for at kunne regere. Dette mudrede resultat var så yderligere tilsat den finurlighed, at mere end halvdelen af de afgivne stemmer Silvio Berlusconi, der vil trække flere af Montis tiltag tilbage, og komikeren Grillos protestparti. Ikke umiddelbart lovende for fremtiden i kriselandet.

Nordea venter nyvalg snarest, men venter ikke det vil løse problemerne.

- Vi vurderer, at situationen vil blive den, at Bersani (centrum-venstre, red.) vil forsøge at danne en mindretalsregering. Han mangler 20 stemmer i overhuset for at skabe et flertal, og han kan forsøge at overtale senatorer fra Berlusconi og Grillos lejre til at tolerere hans regering. En sådan regering til dog sandsynligvis ikke overleve særligt længe, så inden for et par måneder er det mest sandsynlige udfald et nyvalg. Det ville ikke overraske os, siger chefeuropaanalytiker hos Nordea Holger Sandte til Ritzau Finans og fortsætter:

- Men det vil ikke nødvendigvis løse problemet. Protestpartierne kan få endnu flere stemmer.

Tirsdag formiddag fik italienerne kærligheden at føle, da et udbud på 8,75 mia. euro af 6 måneders obligationer godt nok blev solgt, men til en markant højere rente end ved den seneste auktion i slutningen af januar. Renten blev fastsat til 1,237 pct. mod 0,731 pct. ved januar-auktionen.

Den første rigtige test af investorernes tillid er ifølge Danske Banks vurdering først onsdag, hvor støvlelandet udsteder for ikke mindre end 48 mia. kr. i fem- og 10-årige statspapirer.

- De udenlandske investorer vil muligvis ikke være ivrige efter at købe disse papirer, men Italien har normalt en stærk indenlandsk investorbase, fremhæver Europa-analytiker i Danske Bank Frank Øland.

Tirsdagen sluttede af med positive amerikanske nøgletal kl. 16.

Salget af nye huse overraskede. Der var ventet en stigning på 3 pct., mens den kom ind på knap 16 pct.

Også den mere fremadrettede forbrugertillid for februar overraskede på positivsiden, da indekset landede på 69,0 mod en forventning om 62,0 og sammenlignet med 58,4 i januar.

Læs også