Aktier: Italiensk tristesse prægede markedet

Det danske aktiemarked endte tirsdag med et lille fald.

Foto: Sisse Dupont

Men sørgmodigheden over det uregerlige valgresultat i Italien vejede dog tungere på det øvrige europæiske markeder end i Danmark. Indekstunge og defensive Novo Nordisk trak godt op i selv det cappede indeks. Aktien lukkede 1,2 pct. højere og igen over kurs 1.000 kr. uden selskabsspecifikke nyheder.

I Danmark funklede smykkeselskabet Pandora lysende klart i toppen af C20 efter et overraskende godt regnskab med bedre top og bund end ventet. Jyske Bank, der også var regnskabsaktuel kunne også levere end kursstigning, mens det tredje C20-selskab, der aflagde regnskab onsdag inden børstid, WDH, endte i bunden af C20.

C20 Cap-indekset lukkede tirsdag 0,3 pct. lavere i 5671,15. Syv af indeksets 20 aktier steg, mens 13 faldt.

Faldene i København noget mindre end i det øvrige Europa - modereret af defensive Novo - og næsten undseelige sammenlignet med faldene på Milano-børsen.

De tre store aktieindeks i Frankfurt, Paris og London faldt med 1-2 pct. ved danske lukketid på valgskuddermudderet i Italien. I moderlandet endte aktierne på Milano-børsen nede med 4 pct.

Centrum-venstre-koalitionen, der ønskede at fortsætte reformpolitikken, fik kontrol med underhuset, men den har ikke mandater nok til også at opnå flertal i det andet kammer, Senatet. Det mudrede valgresultat har øget risikoen for, at gældskrisen blusser op igen, og det er i det lys, markedets reaktion skal ses.

Reaktionen på Pandoras regnskab var klart positiv. Aktien lukkede 3,8 pct. højere i 149,00 kr. Investorerne lunede sig ikke mindst ved et aktietilbagekøbsprogram på op til 700 mio. kr.

Resultatmæssigt klarede Pandora sig i fjerde kvartal også bedre end konsensus ifølge SME Direkt på både omsætning og resultat før skat. Resultatet af primær drift lå derimod en spids under det ventede. Pandora venter i år en omsætning på mere end 7,2 mia. kr. og en EBITDA-margin på mere end 25 pct. Lidt under analytikernes forventning. De ventede en 2013-omsætning på knap 7,4 mia. kr. og et EBITDA-resultat på 2063 mio. kr. - svarende til en EBITDA-margin på 28,0 pct.

Jyske Bank steg 0,9 pct. til 187,6 kr. Banken levede ikke op til analytikernes forventninger for så vidt angår nettooverskuddet. Men det skyldes ekstraordinære forhold - primært en 216 mio. kr. stor stor nedskrivning på goodwill. I hovedtræk var resten af regnskabet bedre end ventet. Banken fik et nettoresultat på 596 mio. kr. mod ventet 621 mio. kr. ifølge data indsamlet for Ritzau Finans af SME Direkt. Netto renteindtægterne var på 4879 mio. kr. mod ventet 4519 mio. kr. og gebyrindtægterne på 1650 mio. kr. mod ventet 1560 mio. kr.

William Demants aktier var agterlanterne med et kursfald ved børsdagens slutning på 5,6 pct. til 454,90 kr.

William Demant kom ud af sidste år med en omsætning på 8555 mio. kr., et driftsresultat på 1653 mio. kr. og et resultat før skat på 1521 mio. kr. Det var tre på stribe lavere end ventet af de analytikere, der havde leveret estimater til SME Direkt.

- Forventningerne til indtjeningen i 2013 er også til den forsigtige, eller svage side, om du vil. Jeg regner med et markant løft i deres EBIT-resultat i 2013, mens de kun siger, at EBIT vil overstige 2012-resultatet. Det kan jeg næsten kun tolke som, at mine forventninger er for aggressive, sagde Sydbank-analytiker Morten Imsgard.

Det er den primære forklaring på kursfaldet vurderer han.

GN Store Nord, der har haft en fantastisk tid efter regnskabet i sidste uge, måtte tirsdag se kursen falde mod kurs 100 igen. Aktien lukkede i 101,80 - 2,6 pct. mindre end mandag. Dermed sluttede fem dage i træk med stigninger - endda ganske markante. Tirsdag oplyste GN Store Nord at den sag, selskabet havde anlagt mod Tyskland i forbindelse med det afviste salg af Resound til Phonak blev afvist af retten. GN overvejer at anke.

Alm Brand var også regnskabsaktuel og leverede for første gang længe sorte tal på bundlinjen. Markedets sendte aktien ned med 1,7 pct. til 17,50 kr.

Læs også