JP-journalister modtog europæisk hæder

European Press Prize blev uddelt i dag for første gang. Prisen gik til journalisterne bag artikelserien om PET-agenten Morten Storm.

Jyllands-Postens journalister, set fra venstre, Orla Borg Carsten Ellegaard Christensen og Morten Pihl modtog i Amsterdam den 26 Februar 2013 "European Press Prize" for den bedste nyhedsdækning. Prisen blev overrakt af Heikelina Verrijn Stuart.  Foto: Erik Luntang

Morgenavisen Jyllands-Postens journalister Orla Borg, Carsten Ellegaard Christensen og Morten Pihl modtog tirsdag i Amsterdam den europæiske pressepris, European Press Prize, for deres afsløringer af vestlige efterretningstjenesters metoder i kampen mod terror.

Prisen, der har den amerikanske Pulitzer Prize som forbillede, blev givet for artikelserien, der dokumenterede den tidligere PET-agent Morten Storms samarbejde med PET og CIA om at opspore bl.a. terrorlederen Anwar al-Awlaki, før han blev dræbt i et amerikansk droneangreb den 30. september 2011.

Europæisk Pulitzer
Øvrige vindere af European Press Prize
  • Innovationsprisen gik til Paul Lewis fra The Guardian.
  • Kommentarprisen gik til grækeren Nikos Chrysoloras fra Guardian Comment Network.
  • Redaktørprisen gik til chefredaktør Ihor Pochyonk fra avisen Express i Lviv i Ukraine.

Historierne om Morten Storm spredte sig til medier over hele verden og har affødt en omfattende politisk debat både i Danmark og udlandet om metoderne i kampen mod terror.

Bidrag fra 32 lande

Dommerkomiteen havde fået bidrag fra 32 europæiske lande og valgte de tre JP-journalister som vindere i nyhedskategorien for deres artikelserie, der blev til efter et års omfattende research.

I sin tale til prisvinderne roste Heikelina Verrijn Stuart fra dommerkomiteen både Storm-sagens væsentlighed og de tre journalisters evne til at dokumentere historien.

»Dette er både historien om forrådt venskab – og forrådt demokrati. Om et mord udført på ordre fra den amerikanske præsident Obama. Om et dødbringende droneangreb i Yemen. Det er en rystende historie, som gør det usynlige synligt, og som viser os i sin kerne, hvad journalistik skal stå for,« sagde hun.

Uddeles i fire kategorier

European Press Prize er indstiftet af fondene bag bl.a. den britiske avis The Guardian, nyhedsbureauet Reuters og JP/ Politikens Hus i Danmark. Prisen bliver uddelt i fire kategorier med det formål at støtte kvalitetsjournalistik af allerhøjeste klasse.

I de øvrige kategorier vandt Paul Lewis fra The Guardian innovationsprisen for sine artikler om voldelige optøjer i engelske storbyer i sommeren 2011. Kommentarprisen gik til grækeren Nikos Chrysoloras for en kommentar om, hvorfor Grækenland skal blive i eurozonen.

Redaktørprisen gik til chefredaktør Ihor Pochyonk fra avisen Express i ukrainske Lviv. Lokalavisen har opnået betydelig indflydelse på samfundsdebatten i Ukraine og støttede op om Den Orange Revolution. Efterfølgende kritiserede avisen inkompetence og korruption i den regering, som de orange revolutionsledere siden dannede.

Læs også