Nu kan du sælge panten i sækken

Dansk Retursystem A/S åbner sin første jyske pantstation.

Underdirektør Inge Fisker demonstrerer systemet på pladsen i Høje-Taastrup. Foto: Dansk Retursystem A/S

Smid pantflasker og -dåser i en stor sæk og aflever sækken på genbrugsstationen i stedet for at aflevere flaskerne enkeltvis i butikkernes flaskeautomater. Panten sættes efterfølgende ind på din konto.

Det er ideen bag Dansk Retursystems anden pantstation, der 7. marts åbner på Endelavevej i Horsens. Den første åbnede i Høje-Taastrup Kommune i september i fjor.

Hvad må afleveres?
  • Engangsemballage og emballager fra drikkevarer købt i udlandet, f. eks. udenlandske dåser.
  • Der giver dog kun pant for engangsemballager med det danske pantmærke.
  • Andre drikkevareemballager, som systemet kender, men som ikke udløser pant, vil blive registreret som Pantsats 0.
  • Ødelagte emballager, som ikke kan registreres af maskinerne eller som systemet ikke kender, bliver regiestreret som Frasorteret.
Kilde: Dansk Retursystem A/S

Chip holder styr på pengene

På pantstationen kan borgerne aflevere flasker og dåser til bl.a. øl og sodavand i den samme sæk. De specielle pantsække er forsynet med en elektronisk chip, der knytter sækken til enten et dankort eller et specielt pantkort, som skal benyttes i automaten på pantstationen.

Chippen er med til at sikre, at pengene sættes ind på den rigtige konto. Det vil ske inden for 10 dage, lover Dansk Retursystem A/S.

Når borgerne har afleveret deres sække, der har plads til omkring 100 flasker og dåser, indsamles pantsækkene af Dansk Retursystem, der efterfølgende tæller de tomme emballager.

Også til tyske dåser

På pantstationen kan man aflevere de flasker, man ellers vil aflevere i butikkerne - men også tyske dåser og flasker.

"Folk kan aflevere både plasticflasker, glasflasker og dåser, og de må gerne aflevere også tyske dåser. Dem får de dog ingen pant for. Men det giver os mulighed for at få flere dåser tilbage, så vi kan aflevere dem til genanvendelse, i stedet for at de bliver smidt alle mulige steder," forklarer Inge Fisker, der er underdirektør i Dansk Retursystem A/S.

Pantkortet
  • Pantkortet fungerer som et medlemskort og udstedes af Dansk Retursystem A/S.
  • For at få et pantkort skal du tilmelde dig systemet.
  • Du skal tilmeldes systemet med navn og adresse samt et kontonummer, så Dansk Retursystem AS/ kan overføre pengene.
  • Hvis du ikke har et dankort, eller ikke ønsker at bruge det, kan du få udstedt et pantkort.
Kilde: Dansk Retursystem A/S

Nye sække kan købes på pantstationerne eller i Dansk Retursystems netbutik.

"Men både i Høje-Taastrup og Horsens kan sækkene også købes i nogle butikker. På sigt er vi indstillet på, at sækkede skal kunne købes hos købmænd eller hos tankstationer," tilføjer Inge Fisker.

Det skal være nemt

"Formålet er, at det skal være så let som muligt for borgerne at aflevere de tomme emballager.

I stedet for at skulle lægge de enkelte flasker og dåser i butikkernes flaskeautomater enkeltvis, kan de nu komme af med 100 tomme emballager på én gang. Det er svært at gøre hurtigere.

Det skulle gerne motivere borgerne til at returnere endnu flere tomme emballager til fordel for miljøet," siger Inge Fisker.

Pantstationer ved indkøbscentre

I løbet af sommeren 2013 vil selskabet evaluere resultaterne fra de to pantstationer. Men Inge Fisker lægger allerede nu op til, at pantstationerne skal være landsdækkende og gerne placeret tæt på de store indkøbscentre samt måske på egnede genbrugsstationer.

"De foreløbige erfaringer fra Høje-Taastrup er, at når folk først er begyndt at bruge systemet, så fortsætter de også med det.

Men det skal være nemt, og derfor vil det være naturligt at placere pantstationerne i forbindelse med de store indkøbscentre med gode tilkørselsforhold og parkeringspladser. Samtidig skal åbningstiden tilpasses butikkerne, så forbrugerne kan komme af med flaskerne, når de alligevel skal ud at handle. Pengene ryger så senere ind på deres konti," forklarer Inge Fisker.

Læs også