Olieskat truer tusindvis af nye job

"Regeringen spiller højt spil med op med tusindvis af nye arbejdspladser i Nordsøen."

Arkivfoto: JP

Så kontant lyder advarslen fra brancheforeningen Olie Gas Danmark, efter at regeringen har vedtaget at øge beskatningen af olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen.

"Vores medlemmer er klar til at investere op mod 18 mia. kr. i nye felter. Det betyder op mod 3.000 nye arbejdspladser, og det bør regeringen lytte til," siger Martin Næsby, direktør i Olie Gas Danmark.

Der er imidlertid tale om investeringer, som kom på tegnebrættet, før statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) i går fremlagde resultatet af 15 måneders granskning af beskatningen af olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen.

Højere skat

Mens regeringen friholder Mærsk-ledede Dansk Undergrunds Consortium (DUC) for nye skatteregninger, strammes skatteskruen overfor aktører som Dong Energy, amerikanske Hess og tyske VNG og Bayerngas, der vil opleve, at skatteregningen vokser knap 28 mia. kr. de kommende 30 år.

Ifølge Martin Næsby har Bayerngas netop meddelt, at man i lyset af de nye regler ikke ser anden vej end at nedtrappe aktiviteterne i Danmark.

"Vi undrer os over, hvordan regeringen kan forvente at få flere investeringer og dermed flere skatteindtægter, når man fjerner incitamentet til at investere," siger Martin Næsby.

Dong vil regne på konsekvenserne

Dong Energy er på vej med investeringer på op mod 15 mia. kr. i et nyt oliefelt, Hejre-feltet, i Nordsøen.

"Nu vil vi regne på, hvilke konsekvenser forslaget har for os, og hvilken effekt det har på de konkrete investeringsprojekter, vi har i vores pipeline i den danske del af Nordsøen," siger Dong-chef Henrik Poulsen.

Læs også